Prijemni za fakultete su počeli: Svi bi u psihologe, na jedan indeks čak šest kandidata

30.06.2021

06:00 >> 10:32

0

Od osam državnih univerziteta, koliko ih naša zemlja broji, i ove godine najpopularniji je Univerzitet u Beogradu, a najtraženiji su Stomatološki fakultet i

Prijemni za fakultete su počeli: Svi bi u psihologe, na jedan indeks čak šest kandidata
Copyright Prijemni ispit, ilustracija, Profimedia

Prijemni ispit za upis na fakultete u Srbiji za sve svršene srednjoškolce počeo je pre dva dana, a prema rečima prorektora za nastavu prof. dr Petra Bulata, najveće interesovanje ove godine je za psihologiju i Stomatološki fakultet.

Počela je sezona prijemnih ispita na fakultetima širom Srbije, a borba za zvanje brucoša, uz sve mere predostrožnosti protiv koronavirusa, najpre je startovala na Elektrotehničkom, Pravnom, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu, kada su učenici imali priliku da iskažu znanje stečeno tokom srednjoškolskog obrazovanja.

Ilustracija, Profimedia

Od osam državnih univerziteta, koliko ih naša zemlja broji, i ove godine najpopularniji je Univerzitet u Beogradu, za koji se prijavilo 19.242 budućih akademaca, kaže za 24sedam prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat.

– Na Univerzitetu imamo 15.134 mesta za nove studente, a čak 19.242 prijavljenih kandidata. Međutim, od tog broja trebalo bi oduzeti one koji su se, radi alternative i sigurnosti, prijavili na dva srodna fakulteta, kako bi osigurali svoje mesto na visokoobrazovnim ustanovama – kaže on, i otkriva za koji fakultet vlada najveće interesovanje.

Stomatologija u modi

– Na Stomatologiji je ove godine ubedljivo najveći broj prijavljenih kandidata na broj raspoloživih mesta. Tako imamo 866 zainteresovanih studenata a 250 slobodnih mesta. To bi bila tri i po kandidata na jedno mesto, što je baš veliko interesovanje – rekao je prof. dr Bulat.

Petar Bulat, Tanjug/Strahinja Aćimović

S druge strane, kada je u pitanju ukupan broj prijavljenih na jednom fakultetu, najpopularniji je, kaže prof. dr Bulat, Fakultet organizacionih nauka.

Tako, od 820 raspoloživh mesta, čak 2.253 mladih se prijavilo za ovaj fakultet. Najveće interesovanje je za informatički smer, a slična je situacija i na Matematičkom fakultetu, kao i na Elektrotehničkom – naveo je on.

Situacija je takva već godinama, dodaje on, i ističe da na odluku budućih brucoša koronavirus nije imao veliki uticaj.

– Koronavirus nije poremetio trendove. Godinama je isto interesovanje za navedene fakultete, jedino što sada ima nešto više prijavljenih kandidata. I dalje je veliko interesovanje za psihologiju, smer na Filozofskom fakultetu, gde se za jedan indeks bori čak šest i po studenata. Preciznije, ovaj smer želi da upiše 556 mladih, a planirano je 88 mesta – objasnio je prorektor.

Lista fakulteta i broja prijavljenih studenata, Printscreen/Beogradski Univerzitet

Prirodne nauke neprivlačne

Dok će na ova tri fakulteta biti žestoka borba za indeks, postoji i nekoliko fakulteta koji beleže najmanje zainteresovanih. Mahom, u pitanju su prirodne nauke.

Tako, prema podacima sa sajta Beogradskog univerziteta, na Fizičkom fakultetu, za slobodnih 155 mesta bori se samo 69 mladih, na Fakultetu za fizičku hemiju 38 od 100 predviđenih mesta na budžetu, a za Rudarsko-geološki fakultet prijavilo se 136 učenika na 316 mesta.

Indeksi, Printscreen/Youtube

Stanje na Bogoslovskom fakultetu slično je kao i prethodne godine. Od 230 slobodnih mesta, samo 124 budućih studenata radi prijemni.

– U ovom trenutku situacija je takva. Ipak, praksa je pokazala da se veliki broj tih slobodnih mesta popuni u drugom upisnom krugu, odnosno u septembru. Očekujemo da će tako biti i ove godine – poručio je Bulat.

Na Pravnom i Ekonomskom knap

Na Ekonomskom ima knap mesta, na 1.300 mesta se prijavio 1.301 student, dok Pravni prima 1.400, a prijemni je radilo 1.277 studenata.

Lista fakulteta i broja prijavljenih studenata, Printscreen/Beogradski Univerzitet

Na Filološkom fakultetu planiran je prijem 1.413 svršenih srednjoškolaca, a konkurisalo ih je 1.140, od čega čak 1.039 na smeru Jezik, književnost i kultura. Tradicionalno, najveće interesovanje vlada za skandinavske jezikem, ali i nemački, španski, italijanski, engleski, ruski i arapski.

Mladi beže od knjiga

Za smer Srpska književnost i jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu zainteresovano je svega 35 akademaca, iako ima 90 mesta, na Srpskom jeziku i književnosti njih 47 za 120 mesta, a na Srpskoj književnosti i jeziku sa komparatistikom svega 19 za 60 mesta.

Kalendar upisa

Na svim fakultetima prijemni ispiti organizovaće se do 2. jula, nakon čega će 5. jula, do 16 časova, fakulteti objaviti preliminarnu listu rezultata.

Kandidati koji nisu zadovoljni rezultatima mogu priložiti žalbu fakultetu do 7. jula, nakon čega dekan ima obavezu da postupa po žalbi u roku od 24 sata.

Rang-liste se zaključuju nakon postupka žalbi, posle čega studenti dobijaju konačnu rang-listu koja će biti istaknuta najkasnije do 12. jula. Od tog momenta pa do 16. jula kandidati moraju da se upišu na fakultete, kako ne bi izgubili pravo koje im je omogućeno mestom na rang-listi.

Kragujevac

Na Kragujevačkom univerzitetu prijavio se 3.245 kandidata na 3.744 mesta. Najveća zainteresovanost je za Fakultet inženjerskih nauka, kao i za Medicinski fakultet. Na psihologiju, koja postoji tek tri godine u Kragujevcu, prijavilo se 114 studenata, a ima samo 30 mesta.

Pročitajte još
Novi Sad

Na Univerzitetu u Novom Sadu, na osnovnim akademskim studijama se u ovoj školskoj godini može upisati 8.373 studenata, od toga 4.924 čije će školovanje biti finansirano iz državnog budžeta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike