Horor nad decom sa smetnjama u razvoju traje već 14 godina! Mališani godinama mučeni, sistem zakazao

30.06.2021

18:20 >> 19:21

0

Autor: R.M.

Organizacija MDRI-S tri puta slala izveštaje o nehumanim uslovima u centrima za brigu o deci i odraslima sa posebnim potrebama

Horor nad decom sa smetnjama u razvoju traje već 14 godina! Mališani godinama mučeni, sistem zakazao
Copyright Foto: Profimedia

Izveštaj Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S “Zaboravljena deca Srbije” o deci i mladima bez roditeljskog staranja koja imaju smetnje u razvoju, izazvao je danas veliku pažnju medija.

Naime, u izveštaju koji se odnosi na 2019. godinu i obuhvata osam socijalnih ustanova za brigu o deci sa smetnjama u razvoju, rad samo jedne je ocenjen kao dobar.

U izveštaju se iznose šokantni detalji poput toga da se u pojedinim ustanovama osećao “smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine”.

Navodi se da su u jednoj ustanovi istraživači zatekli stotinak mališana, uglavnom sa cerebralnom paralizom, koji su po čitav dan bili u krevetima sa metalnim rešetkama i napuštali ih samo kada jedu ili se kupaju.

Deca umirala zbog tečnosti u mozgu

Dodaje se da mnoga deca izgledaju mlađe zbog atrofiranja mišića od nekretanja, a u istoj ustanovi su zatekli i decu sa zgrčenim i veoma tankim udovima koja su ležala na tvrdim podlogama. Osoblje je objasnilo da deca “ne smeju da se pomeraju zbog rizika od preloma”. Dodaje se i da se više od polovine dece hrani preko sonde kroz nos, što je izuzetno opasno.

Ilustracija, Foto: Profimedia

U izveštaju se pominje i da je kod nekoliko dece u domskom smeštaju primećeno da se nakuplja cerebrospinalna tečnost u mozgu, a da bez bolničke intervencije mogu da umru. Međutim, dodaje se da im je u ustanovi objašnjeno da jedino konzilijum lekara odlučuje o operaciji dece, a da to najčešće odbijaju jer je “rizično”. Dodaje se da je u istoj ustanovi jedan dečak, nakon izlivanja tečnosti u mozak, preminuo ubrzo nakon posete tima.

U jednoj ustanovi su im rekli da su dozvoljeni dobrovoljni “partnerski odnosi” a veliki broj žena u njoj podvrgnut je prinudnoj kontracepciji. Direktor te ustanove rekao je da više od polovine žena ima ugrađenu “spiralu” u matericu, a ostatak dobija tablete bez ikakvog saznanja o tome šta uzimaju.

Inače, dešava se da odrasli i deca spavaju u istim prostorijama a u izveštaju se dodaje da su mnoga deca prinudno odvojena od roditelja bez valjanog razloga. Navodi se primer deteta koje je oduzeto od majke i koje vreme provodi zgrčeno u metalnom kavezu, sa vidnim gubitkom kose i izraženim kostima na telu.

Ovo je samo manji deo mučnih situacija koje su opisane u izveštaju organizacije MDRI-S, a na koje je reagovalo i nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo traži dokaze

Oni su pozvali MDRI-S da hitno dostave jasne dokaze o svojim navodima i naveli da je iznošenje “paušalnih tvrdnji” o tako ozbiljnom kršenju zakona i standarda, bez dostavljanja jasnih dokaza, krajnje je neodgovorno i neozbiljno.

Ministarka rada i socijalne zaštite Darija Kisić Tepavčević, Foto: TANJUG/ Zoran Žestić/bs

Ministarstvo je dodalo da je neophodno da svi koji imaju saznanja o tome prijave takve slučajeve i dokaze Inspekciji socijalne zaštite ili nadležnom pokrajinskom sekretarijatu kao i da se redovno sprovodi inspekcijski nadzor u kojima utvrđuje i kontroliše uslove života i zaštitu korisnika u ustanovama socijalne zaštite.

– Tokom ove i prošle godine sprovedena su 163 inspekcijska nadzora i utvrđeno je da ustanove za smeštaj u određenim slučajevima nisu ispunjavale strukturalne standarde u pogledu broja i strukture zaposlenih i prostora i opreme. U navedenom periodu nije utvrđena pojava nasilja nad korisnicama i njihovog zlostavljanja – navodi se u saopštenju.

Izveštaj prvo poslali ministarstvu pa pustili u javnost

Međutim, u organizaciji MDRI-S tvrde da je ministarstvo bilo upoznato sa njihovim izveštajem pre nego što je javno objavljen.

– Čitav ovaj monitoring koji je sproveden 2019. godine je urađen uz saglasnost ministarstva i mi smo sa njima sklopili sporazum o saradnji kako bi uopšte mogli da sprovedemo akciju. Mi smo dostavili ministarstvu izveštaj pre objavljivanja i kontaktirali ih više puta, ali odgovor nije usledio. Oni se u svom saopštenju pozivaju na inspekcijski nadzore vršene 2020. i 2021. godine. Ovo o čemu mi govorimo se odnosi na 2019. godinu a predstavnici ministarstva i inspekcijskog nadzora bili su prisutni sa nama na terenu – tvrdi za “24sedam” projektna menadžerka MDRI-S Maša Pavlović.

Nakon medijskih natpisa, ministarka zakazala hitan sastanak

Na inicijativu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darije Kisić Tepavčević danas je održan sastanak sa predstavnicima Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom .

Povod za sastanak, kako navode u Ministarstvu, su tvrdnje o sistemskom zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite, koje je iznela ta nevladina organizacija.

Ona kaže da organizacija nema saznanja da li se nešto promenilo tokom protekle dve godine, ali da ovo nije nova tema jer je organizacija već imala dva slična izveštaja prethodnih godina.

Maša Pavlović, Foto: Printscreen youtube MDRI-S

– Objavljeni su izveštaji 2007. i 2012. godine. Prvi izveštaj je bio najšokantniji jer se radilo o prvom izveštaju te vrste kada je javnost uopšte i saznala šta se dešava u ovim ustanovama. Tada je došlo do nekih pomaka jer su pojedina deca i odrasli izmešteni iz tih ustanova. Godine 2012. nije bila toliko burna reakcija na naš izveštaj, ali mi se čini sada da je ovaj najnoviji dokument ponovo pokrenuo to pitanje jer u principu ništa nije rešeno. Nije se došlo ni do kakvih konkretnih rešenja – kaže ona.

Pročitajte još:
Pavlovićeva tvrdi da bi najbolje bilo zatvoriti ovakve ustanove, a da svi štićenici treba da žive normalno u zajednici uz posebnu pomoć porodicama koje bi o njima brinule.

– Institucije su same po sebi nehumane. To da li je nešto ulepšano ili poboljšano ne znači da je nekom lepši život. Kozmetičke izmene tu ne pomažu. Jedino rešenje je potpuno zatvaranje tih ustanova i razvijanje servisa podrške onima koji bi brinuli o njima. Ali prvenstveno kada govorimo o deci sa smetnjama u razvoju jako je bitno da se pruži podrška biološkoj porodici da bi zadržali svoju decu ili barem srodničkoj porodici. Takođe, trebalo bi razviti i hraniteljstvo za ovakvu decu – zaključila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike