Srpski naučnici briljiraju, virusima ubijaju bakterije: Stručnjaci sa PMF-a u Novom Sadu istražuju novu terapiju!

05.07.2021

08:38

0

Autor: J.B.O.

Naši istraživači su među prvima publikovali rezultate sinergizma faga i antibiotika pre nekoliko godina

Srpski naučnici briljiraju, virusima ubijaju bakterije: Stručnjaci sa PMF-a u Novom Sadu istražuju novu terapiju!
Copyright Pixabay

Bakterijski virusi, odnosno bakteriofagi (fagi), koji u kombinaciji sa antibioticima mnogo efikasnije ubijaju bakterije i imaju potencijal da se koristite u terapeutske svrhe, tema su istraživanja grupe naučnika sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu okupljenih u projektu “Phanter”, koji finansira Fond za nauku Srbije.

Naši istraživači su među prvima publikovali rezultate sinergizma faga i antibiotika pre nekoliko godina, a ovo istraživanje je usmereno na detaljno ispitivanje te interakcije, jer se oni mogu najlakše uvesti u rutinsku praksu kroz kombinovanu upotrebu sa antibioticima, prenose Novosti.

U nekim zemljama bakteriofagi se koriste kao eksperimentalna terapija, ali je njihovu primenu zasad nemoguće odvojiti od antibiotika, jer su pacijenti pre ili u toku primene faga tretirani i antibioticima, kao deo standardnih terapijskih procedura, što dodatno povećava značaj istraživanja. Nova, naučno zasnovana kombinovana terapija bi donela manju smrtnost, kraći boravak u bolnici, ali i ekonomske benefite.

Rukovodilac projekta prof. dr Petar Knežević, sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, otkriva da mnoge medicinski značajne bakterije pokazuju visok stepen rezistencije na antibiotike. Postoje i one koje su otporne na više grupa antibiotika – multiplorezistentne ili na antibiotike iz svih poznatih grupa – panrezistentne.

– Za svaku bakteriju moguće je izolovati odgovarajuće bakteriofage, tako da se fundamentalna saznanja do kojih ćemo doći na projektu mogu kasnije primeniti na bilo koju kombinaciju faga i antibiotika, bez obzira na ciljnu bakteriju – naglašava prof. Knežević.

– U okviru projekta fokusirali smo se na multirezistentne stafilokoke, poznatije pod nazivom meticilin rezistentne stafilokoke ili MRSA. Pored njih, proučavaćemo interakciju faga i antibiotika na vrsti Pseudomonas aeruginosa, jednoj od najpoznatijih bakterija kada je reč o rezistenciji na antibiotike, kao i na ešerihiji, koja je standardni model u većini mikrobioloških istraživanja – dodaje.

Profesor Knežević navodi da je naučni tim dizajnirao metodu za brzu, ekonomičnu i preciznu karakterizaciju interakcije faga i antibiotika, čijom primenom je ispitan efekat kombinovanja faga i antbiotika na MRSA sojevima.

– Utvrdili smo da su ovi agensi najefikasniji ako se primene istovremeno, a da su manji efekti kada se primeni jedan, a nakon određenog vremena drugi – objašnjava dr Knežević.

– S obzirom na to da se u kombinaciji bakteriofaga i antibiotika koriste niže koncentracije antibiotika od onih kada je tretman samo sa antibiotikom, ispitali smo koji antibiotici u niskim dozama mogu da povećavaju virulenciju bakterija, što je jedna od mogućih i nepoželjnih posledica kombinovanja. Do kraja projekta saznaćemo i kako ove kombinacije deluju na Pseudomonas aeruginosa, kao i mogućnost primene faga iz familija koje do sada nisu bile ispitivane kao potencijalni antimikrobni agensi, a na osnovu nekih karakteristika bi mogle biti i efikasnije od onih koji se standardno proučavaju – dodaje.

Pixabay, ilustracija

Prema rečima sagovornika, rezultati projekta će biti osnova za promenu trenutnih terapijskih strategija. Osim zdravstvenih benefita, doneće i druge pozitivne efekte, pre svega ekonomske.

– Kombinovanje bakteriofaga i antibiotika može smanjiti visoku stopu smrtnosti od bakterijskih infekcija, posebno u slučaju infekcija multiplo i panrezistentnim bakterijama, dužinu boravka u bolnici, upotrebu antibiotika, a time i dalju pojavu antibiotske rezistencije i neželjene efekte koji se javljaju sa primenom visokih doza antibiotika – naglašava dr Knežević.

– Ekonomski efekti će biti smanjenje troškova lečenja, ali i proizvodnje, pošto je njihova proizvodnja jeftinija od antibiotika – dodaje.

Kako navodi sagovornik, danas je u trendu živeti zdravo i u skladu sa prirodom, a bakteriofagi su prirodni agensi, koji se izoluju iz spoljašnje sredine i prisutni su u našem organizmu.

– Neka istraživanja pokazuju da su fagi koji nastanjuju naš organizam razlog spontanog izlečenja bakterijskih infekcija, što nije tako redak slučaj – kaže prof. Knežević i naglašava da nisu utvrđene alergijske reakcije na bakteriofage, pa se upotreba dobro prečišćenih preparata bakteriofaga smatra potpuno bezbednom po ljudsko zdravlje.

“Phanter” čini šestočlani tim – redovni profesor, asistent sa doktoratom, tri doktoranda i laboratorijski tehničar, kaže prof. Knežević:

– U okviru projekta je osnovana nova laboratorija “PK Lab”, koja se bavi virusima i bakterijama, što će značajno doprineti prepoznatljivosti rada naših naučnika.

– Bakteriofagima se bavimo više od decenije i do sada smo uspostavili saradnju sa mnogim institucijama širom sveta – kaže prof. Knežević.

Pročitajte još:

– Imali smo uspešne projekte na temu primene bakteriofaga sa Mađarskom, Slovenijom i Portugalijom. S obzirom na to da se neposrednom primenom bakteriofaga prvenstveno bave lekari i veterinari, znanja biologa-mikrobiologa su neprocenjiva, pa sam do sada imao prilike da držim predavanja po pozivu na temu biologije bakteriofaga u Vroclavu, Oksfordu, Varšavi, Sidneju, Adelejdu, Melburnu, Pertu i drugim gradovima – zaključuje prof. Knežević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike