Srbija u trećem tropskom talasu: Zračenje će danima biti ekstremno visoko, stiže temperaturni šok!

07.07.2021

18:30 >> 05:29

0

U četvrtak će biti najtopliji dan ove nedelje, a temperatura će biti i do 38 stepeni

Srbija u trećem tropskom talasu: Zračenje će danima biti ekstremno visoko, stiže temperaturni šok!
Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Junski toplotni talas samo što se završio, a već od sutra nam iz Afrike stiže novi temperaturni šok! Meteorolozi predviđaju da će narednih dana u Srbiji biti ponovo izuzetno toplo sa temperaturama do 38 stepeni, dok će UV indeks biti obojen u crveno, što znači da je zračenje “veoma visoko i opasno”!

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Naime, Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da se od sutra pa do petka na području Srbije očekuju veoma visoke temperature.

– Od srede do petka biće sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 32 do 37 stepeni Celzijusa – objavljeno je na sajtu RHMZ.

Tropski talas i vrele noći

To je za 24sedam potvrdio i meteorolog “Weather to umbrella” Đorđe Đurić, koji je istakao da je Srbija danas ušla u treći toplotni talas ove godine.

Đorđe Đurić, Youtube printscreen

– Porast temperature osetiće se već danas, a dominiraće anticiklon preko kojeg će se iznova pokrenuti strujanje vrelog vazduha iz severne Afrike. Najtopliji dan biće četvrtak, kada će temperatura u hladu iznositi 38 stepeni, dok će u sredu ona biti za jedan stepen niža – poručio je meteorolog.

Kako je dodao, u petak veče stvoriće se uslovi za lokalne pljuskove, praćene grmljavinom i gradom, ali temepratura će ostati na visokom nivou.

– Očekuje se pad za nekoliko stepeni, međutim temperature će se i tokom vikenda kretati između 31 i 32 stepena. Ono što će dodatno otežati stvar narednih dana su tropske noći, što znači da se temperature neće spuštati ispod 20 stepeni – naveo je Đurić i dodao da će do 15. jula u našoj zemlji biti toplo, pravo letnje vreme.

– Nakon tog perioda ima izgleda za nešto jače osveženje. Međutim, kako tek ulazimo u najtopliji period godine, gotovo je izvesno da je pred nama još tropskih talasa – rekao je on.

Srbija obojena u crveno

Na sve to, Srbija će tokom ta dva tropska dana biti obojena u crveno, jer će ultraljubičasti indeks zračenja, prema informacijama sa sajta RHMZ, iznositi 9, a u pojedinim gradovima naše zemlje čak i 10!

UV indeks, Printscreen/RHMZ

Vrednosti ultraljubičastog indeksa kreću se od nula do deset i više, a sve iznad šest smatra se visokim i opasno je po kožu, ističe za 24sedam dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine.

Sunčanica i toplotni udar

– To znači da je u pitanju vrlo visok rizik, koji, zajedno sa toplotim talasom može da bude pravi šok za naš organizam – navodi dr Šehić i objašnjava:

Printscreen/Youtube, Novo jutro

– Usled visokih temperatura i UV zračenja dolazi do širenja krvnih sudova i dolazi do naglog pada krvnog pritiska. To potom može da dovede do nesvestice, vrtoglavice i kolapsa organizma, a preterano izlaganje sunčevim zracima može da izazove sunčanicu, ali i toplotni udar – upozorava naša sagovornica.

– Za sunčanicu su karakteristični simptomi poput glavobolje, uznemirenosti, napetosti, mučnine i zujanja u ušima, dok su znaci toplotnog udara “magla” pred očima, zajapurenost, prestanak znojenja, osećaj lupanja srca, dezorjentisanost i vrtoglavica. Takođe, važno je napomenuti da sunčanica nastaje nekoliko sati nakon izlaganja sunca, dok toplotni udar predstavlja veoma dramatično stanje organizma, nastaje iznenada i predstavlja urušavanje centra za termoregulaciju  – kaže nam dr Šehić i dodaje da nije retka posledica jakog zračenja zapaljenje kože, opekotine, kao i izmenjen imunološki odgovor.

Postepeni ulazak u vodu

I onima koji gradsku vrućinu žele da ublaže na rekama i bazenima, savetuje se oprez. Ne preporučuje se da zagrejani uskaču u vodu, pa kako biste izbegli neželjene situacije, prvo pokvasite ruke i noge i lagano ulazite u vodu. Spasioci su prethodnih dana apelovali na građane da ne precenjuju svoje mogućnosi i da se ne upuštaju u preplivavanje jezera i reka.

Preventiva je najbitnija

Zato, savetuje ona, treba obratiti pažnju na nekoliko stavki.

Profimedia

– Tokom visokih temperatura, jako je bitno obući se lagano, nositi svetle boje i  oblačiti garderobu sačinjenu od prirodnih materijala, nikako sintetiku. Takođe, treba izbegavati direktan boravak na suncu u periodu između 11 i 16 sati, a ukoliko je to neizvodljivo, obavezno je nošenje kapa, šešira ili kačketa, kao i sunčanih naočara i krema sa zaštitnim faktorom – navodi ona.

Još jedan način preventive je i balansirana ishrana i unos tečnosti.

– Ne konzumirati jaku, masnu i začinjenu hranu, a posebno izbegavati kafe, gazirane sokove i alkohol. U ovakvim situacijama preporučen unos tečnosti, odnosno vode, blagih čajeva i sokova je od jedne i po do dve litre na dan, kako ne bi došlo do dehidratacije organizma – ističe dr Šehić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike