"Delta soj preti da ugrozi turističku sezonu": Ministarka Matić o Indijcima koji ulaze u Srbiju

09.07.2021

09:25 >> 10:37

0

Autor: RTS

Svi koji nisu vakcinisani se izlažu riziku, naglasila je ministarka turizma

"Delta soj preti da ugrozi turističku sezonu": Ministarka Matić o Indijcima koji ulaze u Srbiju
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Delta soj koronavirusa mogao bi da ugrozi turističku sezonu, istakla je ministarka trgovine i turizma Tatjana Matić, i dodala da se svi koji nisu vakcinisani izlažu riziku.

Ministarka je rekla da se svi strani državljani sa čijim zemljama ne postoje protokoli podvrgavaju kontroli i testiranju prilikom ulaska u Srbiju i boravka u zemlji.

Tatjana Matić/srbija.gov.rs

– Bez obzira na sve što se dešava pozitivno, na međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji, i dalje ostaje ključno pitanje vakcinacije, uspešne i efikasne, i evo, to se i sada potvrđuje – rekla je ona.

Govoreći o turističkim centrima, navela je da je zabeležen znatan porast u turističkom prometu i popunjenosti kapaciteta.

– Čak za 20 odsto je porast samo do aprila. Još veći će biti porast sada kada budemo dobili podatke za april, maj i jun. Imamo i porast deviznog priliva od turizma za 17,3 odsto u odnosu na prošlu godinu – navela je Matićeva, i dodala da se neće dostići nivo iz 2019. godine, ali da ti podaci pokazuju da će se oporavak ostvariti ranije nego što se predviđalo.

Cveta banjski turizam

Banjske destinacije su najtraženije i turisti najviše biraju Sokobanju, Vrnjačku Banju i Banju Koviljaču, a planinski centri padaju u drugi plan.

Kada je reč o strancima koji ulaze u Srbiju, kao i velikom broju Indijaca u našoj zemlji, istakla je da postoje procedure i protokoli koji se poštuju.

Vrnjačka banja. 24sedam/Milica Vujović

Sa određenim zemaljama potpisani su sporazumi o priznavanju sertifikata o vakcinaciji, ali Indija nije jedna od tih zemalja.

O Indijcima

– Mi nemamo sa njima međusobno priznate sertifikate, što znači da oni podležu, kao i svi drugi strani građani, proveri. Oni moraju imati pi-si-ar test. Takođe se od njih zahteva da se pi-si-ar test prilikom ulaska u zemlju uradi i četiri dana nakon evidentiranja ulaska u zemlju – rekla je Tatjana Matić.

Pixabay

Dodala je da se rigorozne mere, poput zabrane ulaska u Srbiju iz određenih zemalja, ne primenjuju, pošto je epidemijska situacija u našoj zemlji stabilna i postoji zdravstveni protokol koji se poštuje.

– Naravno da je pozornost sada još veća. Vidimo da se delta soj brzo širi, što je najveća opasnost od njega, iako su posledice, izgleda, manje pogubne, ali je pozornost na visokom nivou i pratićemo razvoj situacije – navela je Matićeva.

Dodala je da je situacija sa Grčkom, u kojoj se beleži porast novih slučajeva koronavirusa, ne iznenađuje, pošto to može da se dogodi sa većim prilivom ljudi, naročito nevakcinisanih.

Pročitajte još
– Grčka menja, kao i sve druge zemlje, kako pravila ulaska, tako i pravila boravka, zato što sve zavisi od epidemiološke situacije. Mi smo zemlja koja je stabilna, sigurna, zelena, i mislim da je ipak najbolje i najsigurnije biti ovde – navela je Tatjana Matić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike