Sjaj i beda srpskih influensera! Deci prikazuju svoj "divan" život, a u stvari kriju tugu i jad

09.07.2021

18:00 >> 17:41

0

Autor: R.M.

Uprkos tome što mladima pokazuju da su zadovoljni životom, influenseri često imaju iste probleme kao i publika koja ih prati

Sjaj i beda srpskih influensera! Deci prikazuju svoj "divan" život, a u stvari kriju tugu i jad
Copyright Profimedia

Influenserka Teodora Popović, koja ima stotine hiljada pratilaca na društvenim mrežama, izazvala je veliku pažnju priznanjem da je ono što plasiraju influenseri “nerealno”.

Ovo hrabro priznanje devojka je objavila nakon što je jedna devojčica uporedila njen život sa influenserkinim. Kako je Teodora objasnila, njena pratiteljka je objasnila oseća nesigurnost kada vidi kako influenserka ima “savršen život”.

Teodora se, kako priznaje, osetila loše zbog svega i odlučila da objasni kako zaista žive influenseri.

– Ja sam se osetila loše zato što mi influenseri vam plasiramo nešto nerealno… Za moj rođendan sam kačila slike kako sam srećna, hajpovana i super sve. Ja sam rođendan zapravo provela skoro sama jer nisam imala koga da pozovem. Kačim storije kako se provodim super, a samo da vam kažem da su mene od malena odbacivali u društvu. Evo sad skoro sam odbijena od strane par influensera da se upoznam zato što nisam dovoljno poznata i irelevantna sam. I ja sam prevarena, i mene su “sinovali” dečaci i sve te normalne stvari. I trenutno imam bjuti filter, i ja imam problem sa aknama, to je sve normalno. Jednostavno se osećam loše jer sam vam plasirala neki život koji je apsolutno nerealan. I ja sam dobijala loše ocene, a kačim storije iz škole kako sam srećna i slično… Verujte mi, vaši idoli, vaši uzori na društvenim mrežama i slično uopšte nemaju život kakav vi mislite da imaju. Svi imaju isti život kao i vi, svi imamo iste probleme – poručila je Teodora.

Da influenseri često lažiraju svoj pravi život govore mnogobrojni primeri iz sveta. Tako je australijska influenserka Bela Gibson tvrdila da su joj preostala samo četiri meseca života, ali da je sama uspela da izleči neoperativni tumor mozga zdravom ishranom. Ona je zarađivala novac prodajući svoj čudesni recept o čudesnom životu nakon izlečenja. Na kraju se ispostavilo da nikada nije bila bolesna, a čak je i osuđena na novčanu kaznu. Međutim, nije ona jedina. Recimo, influenserka Tupi Saravia iz Argentine toliko se “zaigrala” sa doterivanjem svojih fotki da je sem svog lika “uređivala” i oblake. Naime, neko od pratilaca našao je da se na različitim fotkama pojavljuje ista grupa oblaka, i sve to objavnio na društvenim mrežama. Ovo su samo neki od primera kako influenseri znaju da prikazuju nešto što nije stvarno kako bi stekli imovinsku korist ili se dopali publici.

Treba biti odgovoran za ono što radiš

Influenserka Jelena Nikolić smatra da svako treba da bude odgovoran za ono što rade, jer “svi smo mi nekome influenseri”. Međutim, ona za “24sedam” objašnjava da treba biti realan na mrežama.

– Štaviše, što si realniji, to si zabavniji. Bitno je samo zaštiti sebe kao influensera i ne dozvoliti da te zavist, ljubomora, želja za većom “slavom” unište duhovno – objasnila je ona.

Tinejdžeri u influenserima vide idole

Međutim, problem nastaje kada tu publiku čine deca i tinejdžeri. Školski psiholog Biljana Lajović kaže za “24sedam” da ni mladi ni stariji nisu pošteđeni toga da prihvataju veliku količinu lažnih informacija kao da su istinite.

– Odlika tinejdžerskih godina nije velika zrelost. Tada je veoma jaka želja za idealnim i ona ne dozvoljava da se stvari vide realistično. Oni žele da budu sjajni i veruju da takvi ljudi postoje. A ti influenseri neguju upravo to da su fantastični, idealni, savršeni i to je privlačno mladima koji traže sebe. Ali mladima je to teško dokazati jer oni imaju nekararistično nezadovoljstvo izgledom, traže sebe na svaki način i onda prihvataju to što se nudi. Tako se pravi i marketing proizvoda, recimo. Kažu vam da stavite samo trunku nečega na lice i ono će izgledati savršeno. A znate da takvo sredstvo ne postoji. Većina mladih ne zna kako u prirodi izgledaju ti influenseri, ali mladoj osobi teško je da shvati razliku između virtuelnog i stvarnog. Jako je dobro što je ta devojka rekla da je nesrećna i da je bila usamljena. Prosto kao da prekinula taj lanac “savršenog života” – objasnila je Lajovićeva.

Iza “glamura” krije se nezadovoljstvo

Pročitajte još
S druge strane, ona dodaje da su i sami influenseri ti koji žele da ostave određenu sliku o sebi koju psiholozi zovu “idealno ja”. Međutim, konstantno prikazivanje sebe idealnim zapravo je psihološki problem.

– Prikazuju sebe nerealnim kako bi zadobili ljubav ili popularnost. A i popularnost se obično doživljava kao neka vrsta emotivnog ispunjena. Ne postoji ni jedan razlog da se lažno predstavljate, pa možemo zaključiti da većina njih nisu zadovoljni u životu. Moguće da i oni traže sebe, pa u jednom periodu života to rade. A onda izađu iz te priče – zaključila je psihološkinja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike