U Tursku iz Srbije i obratno - samo uz ličnu kartu: Predlog koji je lako prihvaćen

16.07.2021

22:04 >> 22:05

0

Autor: A. B.

Podršku tom predlogu dao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Tursku iz Srbije i obratno - samo uz ličnu kartu: Predlog koji je lako prihvaćen
Engin Akyurt/Pixabay

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić sastala se sa ministrom kulture i turizma Turske Mehmetom Nurijem Ersojem i istakla da je prihvaćen njegov predlog da građani Srbije putuju u Tursku i obratno, turski građani u našu zemlju samo sa ličnom kartom.

– Predlog je veoma dobro prihvaćen i na tome ćemo raditi u narednom periodu – rekla je Matić.

Istakla je da je podršku tom predlogu dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Sada ćemo sa nadležnim institucijama, pre svega Ministarstvom spoljnih poslova, ali i Ministrastvom unutrašnjih poslova raditi na realizaciji ove ideje – rekla je Matić.

Tanjug/Sava Radovanović

Na sastanku je, navela je Matić, zaključeno da postoje velike mogućnosti za unapređenje turističke saradnje Srbije i Turske, kao i bilateralnih odnosa koji su, istakla je, u poslednje vreme veoma dobri i beleže konstantan porast.

Matić je rekla da se u prvih pet meseci ove godine, kada su u pitanju turski turisti koji dolaze u Srbiju, beleži porast od čak 49 odsto u odnosu na prošlu godinu.

– Pored porasta broja turista koji dolaze u Srbiju, možemo reći da su turisti iz Turske izbili na prvo mesto kada je pitanju dolazak stranih turista u našu zemlju. Zanimljivo je da oni sve duže borave u našoj zemlji. Nekada je prosek boravka turskih turista u Srbiji bio dva, dva i po dana, a danas je to u proseku šest dana – rekla je Matić i dodala da su ti podaci veoma ohrabrujući.

Navela je da turski turisti, pored velikih gradova kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, u Srbiji vole da obilaze i Zlatibor, Kopaonik, Novi Pazar i sve turističke lokacije koje se nalaze na putu do Novog Pazara.

Matić je istakla da je Turska uložila znatna sredstva u Srbiju, pre svega kroz svoju razvojnu agenciju TIKA, ali i kroz druge agencije u projekte koji su se odnosili na obnovu kulturno-istorijskog nasleđa, ali i na oblast obrazovanja, socijalne zaštite, poljoprivrede.

– Ukupna ulaganja koje je Turska u prethodnom periodu imala u Srbiji iznose 56,3 miliona dinara – naglasila je Matić.

Ministar Ersoj je rekao da će kada putovanje građana Srbije u Tursku i obratno, građana Turske u Srbiju bude bilo moguće samo sa ličnom kartom to povećati putovanja u te zemlje.

– Radićemo na tome. Turska je kao destinacija za Srbiju na trećem mestu, a želimo da bude na prvom mestu i zato Srbiji dajemo prednost – rekao je on.

Naveo je da će Turska nastaviti da ulaže u kulturno-istorijske spomenike u Srbiji.

Istakao je da su odnosi između Srbije i Turske na nivou kao nikada do sada.

– Turska je jedan od većih ulagača u Srbiju i želimo da to povećamo. Vidimo veliki potencijal u turizmu, a tu pre svega mislim na banje – rekao je Ersoj i dodao da će se, povećanjem ulaganja u turizmu, automatski povećati i ulaganja u trgovinu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti