Detaljno objašnjenje mere za PCR test: Uredba takođe nalaže - maske obavezne za decu iznad četiri godine

16.12.2020

15:02 >> 19:02

0

Autor: A. B.

Usvojeno je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije

Detaljno objašnjenje mere za PCR test: Uredba takođe nalaže - maske obavezne za decu iznad četiri godine
Copyright 24sedam / A. B.

U najnovijoj Uredbi koja je juče usvojena na sednici Vlade Srbije do detalja je objašnjena nova mera vezana za PCR test i ulazak u Srbiju, koja stupa na snagu u nedelju, 20. decembra.

Ono što se ovde takođe navodi, jeste da i da su deca starija od četiri godine dužna da nose zaštinte maske, mera o kojoj se u poslednje vreme uopšte nije govorilo niti raspravljalo u javnosti.

U članu 4. detaljno je ojašnjena najnovija odluka Vlade Srbije vezana za ulazak stranih državljana i naših ljudi koji žive u inostranstvu.

Pročitajte još

U Uredbi se navodi sledeće:

– Strancima je ulazak u Republiku Srbiju dozvoljen samo ako poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno iz koje ulaze u Republiku Srbiju. Putnici treba da se testiraju pre putovanja, ne prilikom dolaska u Republiku Srbiju. U Srbiju ne mogu ući ukoliko nisu testirani i ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova i moraju se vratiti u zemlju iz koje dolaze. Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, pri ulasku u Republiku Srbiju, a koji ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, odnosno ulaze u Srbiju, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Mera iz stava 2. ovog člana prestaje da važi ako lice kome je određena u periodu trajanja mere dobije negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije.

Kako se navodi u članu 5. ove Uredbe, na ulazu u Srbiju, na vidnim mestima na graničnim prelazima radi upoznavanja svih lica koja prelaze državnu granicu, postavlja se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o merama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, a prilikom pasoške kontrole mogu biti uručivana i druga pisana obaveštenja u formi zdravstvenog upozorenja.

Pročitajte i

Ono što se u uredbi takođe spominje i što je zbunulo mnoge, jeste član koji se vezuje za decu i nošenje maski, tema o kojoj se poslednjih meseci uopšte nije raspravljalo.

U članu 6 naode se dobro poznata pravila vezana za to gde je maska obavezna, ali se dodaje i ovo:

“Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od 4 godine nose zaštitnu masku u slučajevima iz st. 1–3. ovog člana (u zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezediti distancu veću od dva metra).

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, osim odredaba člana 4, koje se primenjuju od 20. decembra 2020. godine do 10. januara 2021. godine, s tim što se odredba člana 4. stav 5, u delu koji se odnosi na kontrolu karantina u kućnim uslovima, može primenjivati do 19. januara 2021. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike