Đurđević Stamenkovski za 24sedam: Porodica je danas u opasnosti, ali Srbija brani porodične vrednosti u Evropi!

25.06.2024

20:01

0

Autor: R.M.

Najveći problem je što u 21. veku na udaru nalazi, pre svega, porodica gde članovi mnogo manje vremena provode jedni sa drugima, kaže ministarka Đurđević Stamenkovski

Đurđević Stamenkovski za 24sedam: Porodica je danas u opasnosti, ali Srbija brani porodične vrednosti u Evropi!
Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ono što je najvažnije je da stvorimo ambijent u kome će porodica biti dobrodošla i poželjna i biti zaštićena na svaki mogući način, izjavila je za 24sedam ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski.

Ministarka, koja je inače i majka dvoje male dece, ocenila je za naš portal da savremen način života udaljava članove porodica.

- Postavlja se pitanje da li danas roditelji, ne samo u Srbiji već u čitavom svetu, imaju vremena da posvete pažnju svojoj deci s obzirom da su svi suočeni za borbom za egzistenciju ali i određenim standardima koje društvo nameće. Mi moramo da vodimo računa da 21. vek, s obzirom da je doneo tehnološki napredak i eru bržeg protoka informacija, sa druge strane je oduzeo i u određenoj meri devastirao socijalne spone između svih nas. A najveći problem je što se na tom udaru nalazi, pre svega, porodica gde članovi mnogo manje vremena provode jedni sa drugima. Nemaju ni adekvatno vreme koje provode jedni sa drugima, a upravo je to vreme najveći kvalitet života svih nas a posebno dece u ranoj fazi odrastanja - objasnila je Đurđević Stamenkovski.

Ona je dodala i da 43 odsto dece do 5 godina u čitavom svetu nema uslove u ranoj fazi za projektovanje neke kvalitetnije budućnosti. 

- Šta mi kao država možemo da uradimo? Možemo da materijalno osnažimo porodicu. Možemo da se potrudimo da određenim merama damo podsticaj rađanju i kvalitetu života. Država Srbija je za 12 godina 14 puta povećala iznos jednokratne novčane pomoći, odnosno roditeljskog dodatka. Možemo da učinimo sve da određenom decentralizacijom institucija budemo bliži i na usluzi roditeljima. Ono što je najvažnije je da treba da stvorimo ambijent u kome će porodica biti dobrodošla i poželjna. Gde će se stvoriti jedna atmosfera da je porodica ta koja je zaštićena na svaki mogući način. U to je neophodno da se uključi i civilni sektor i mediji i sve važne institucije - objasnila je ministarka. 

Branimo porodične vrednosti

Ona je podsetila na nedavni sastanak sa mađarskim ambasadorom, gde su došli do zanimljivih zaključaka u vezi sa savremenom porodicom.

- Konstatovala sam da su Srbija i Mađarska linije odbrane porodičnih vrednosti u Evropi. Kada kažem porodične vrednosti to podrazumeva jednu stabilnu definiciju porodice koja neće biti podvrgnuta eksperimentisanju. Dakle, porodicu čine roditelji i deca. Njihova zajednica u celini predstavlja najsnažniju formaciju u kosmosu, jer porodica to i jeste zato što su njeni članovi usmereni jedni na druge bezrezervnom ljubavlju i osećanjima - naglasila je Đurđević Stamenkovski. 

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
 

Inače, ona je danas novinarima izjavila i da je u savremenom načinu života porodica u opasnosti.

- I mi danas pred pitanjem da li se porodica i deca nalaze u opasnosti nažalost vrlo često možemo potvrdno odgovoriti. To nije ekskluzivitet samo za naše društvo, to su izazovi sa kojima se suočavaju gotovo sve evropske i svetske države - rekla je ona.

Đurđević Stamenkovski je naglasila i da će izmenama zakona o finansijskoj podršci porodici iznos za rođenje prvog deteta biti podignut na čak 500.000 dinara i 600.000 dinara za rođenje drugog deteta.

Navela je da resorno ministarstvo pokušava da u što kraćem roku razvije adekvatan sistem porodične zaštite u lokalnim samoupravama osnivanjem kanacelarija za porodicu u svim većim gradskim i urbanim sredinama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike