Porodicu vratili sa granice: Spisak dokumenata za Grčku, ako nemate jednu stvar sledi kazna!

16.06.2024

20:50

0

Vozači koji imaju probnu vozačku dozvolu za B kategoriju Republike Srbije treba da znaju da ona ne važi ni u Severnoj Makedoniji ni u Grčkoj

Porodicu vratili sa granice: Spisak dokumenata za Grčku, ako nemate jednu stvar sledi kazna!
Copyright Foto: RINA

Turisti iz Srbije koji idu na letovanje u Grčku automobilom od dokumenta moraju da imaju važeći pasoš, vozačku i saobraćajnu dozvolu i zeleni karton!

Naime, pasoš za Grčku mora da važi minimum tri meseca od datuma planiranog povratka, međutim od dokumenata kod sebe morate imati evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa, međunarodno ovlašćenje odnosno žutu kartu ako vozilo nije registrovano na vaše ime, piše Grčka info.

U automobilu je neophodno imati i protivpožarni aparat (minimum S 2 aparat od 2 kg), zdravstveno putno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu, rezervne naočare u slučaju da na vozačkoj dozvoli imate sliku sa naočarima. Ukoliko u Grčkoj nemate PP aparat i ako vas zaustavi policija kazna je 80 evra.

Vozači koji imaju probnu vozačku dozvolu za B kategoriju Republike Srbije treba da znaju da ona ne važi ni u Severnoj Makedoniji ni u Grčkoj.

Na Instgram stranici Grčkainfo pojavilo se obaveštenje u kome se podsećaju turisti da provere svoja dokumenta pre polaska na put kako ne bi došlo do neprijatnih situacija na granici.

Profimedia
 

- Molim vas da pre puta proverite da li vam je istekla vozačka dozvola. Upravo smo zbrinuli porodicu koja je vraćena sa naše granice zbog isteka vozačke. Srećno će nastaviti put ka Platamonu busem, ali sigurno da im nije bilo lako. Dakle vozačku proverite, zeleni karton, pasoše do kada važe! Srećan put - navodi se u objavi - obaveštenju.

Provera važnosti pasoša pre puta će vas poštedeti neprijatnosti, pošto je vlasnik svakog ličnog dokumenta odgovoran za validnost istog.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u odeljku opštih preporuka prva stavka je: proverite da li je pasoš važeći pre odlaska na putovanje. Još je navedeno da "pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora i pasoš mora biti izdat u prethodnih 10 godina".

Zbog neplaćene parking kazne vraćaju sa granice

Nije redak slučaj da se vozači neprijatno iznenade kada im na samoj granici saopšte da se u sistemu pojavila blokada zbog neplaćenih kazni i da zbog toga ne mogu da im izdaju registracionu nalepnicu, ili čak i vrate sa granice ako je zbog neplaćene kazne raspisana poternica.

Tako se i događa da cele porodice u automobilima budu vraćane sa graničnih prelaza zbog neplaćenih kazni od nekoliko hiljada dinara.

Do ove neprijatnosti uglavnom dolazi jer saobraćajna policija i "Parking servis" ako počiniocu prekršaja na licu mesta ne uruče kaznu, to čine isključivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na kućnu adresu vlasnika automobila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike