Ristić i Stamenkovski: Bezbednost dece na internetu je tema koja za celo društvo treba da bude objedinjujuća

12.06.2024 | 12:29

Porodica je polazna tačka od koje sve kreće, to je bazna stanica koja je važna i koja nas određuje kao ljude - navela je ministarka za brigu o porodici i demografiju

Copyright TANJUG VIDEO

Bezbednost dece na internetu tema je koja za celo društvo treba da bude objedinjujuća i da svi u društvu preuzimaju odgovornost u digitalnom svetu, saglasili su se ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski.

Na otvaranju konferencije "Bezbednost dece u digitalnoj epohi", Ristić se okupljenima obratio, kako je rekao, pre svega kao roditelj i naveo je da u društvu postoji potreba da se bavimo bezbednosti dece na internetu.

- Ta tema je objedinjujuća, kojom moramo da se bavimo sistematski, u kontinuitetu i svi zajedno - naveo je Ristić.

TANJUG VIDEO
Ristić i Stamenkovski

Kako je podsetio, ministarstvo na čijem je čelu godinama unazad angažuje se po pitanju bezbednosti dece na internetu kroz Nacionalni kontakt centar za zaštitu dece na internetu.

- Ono što će Ministarstvo učiniti u naredneom periodu i ono što već postepeno počinje da čini, jeste da ćemo taj tim pojačati i učiniti ga još prisutnijim - rekao je Ristić.

On je pozvao da se o ovoj temi razgovara odgovorno, složno i da se uloži trud da se unapređuje znanje u toj oblasti.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski kazala je da se u 21. veku više komunicira u virtuelnom nego u realnom svetu i da je zbog toga neophodno da se preuzima odgovornost za ono što je izrečeno na internetu.

- Olako se koriste reči na društvenim mrežama i javljaju se različiti ljudi bez ikakve odgovornosti, jer smatraju da ono što je rečeno u virtuelnoj komunikaciji nije stvar za koju treba da preuzmu odgovornost - istakla je Đurđević Stamenkovski.

Kako je rekla, u društvu se izgubila reč, a "kada se reč izgubi praktično ništa ne ostaje".

Ministarka se osvrnula na masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi prošlog proleća, te je istakla da velike procese započinju tragedije.

TANJUG VIDEO
 

- Uvek velike procese započnu velike tragedije. Zato što nas one upozore da se život ne podrazumeva i da ne možemo neke stvari da shvatamo olako i da ih uzimamo zdravo za gotovo - rekla je Đurđević Stamenkovski.

Dodala je da ne treba da se za odgajanje i vaspitavanje dece okreće samo vaspitačima i učiteljima, već pre svega porodici.

- Porodica je polazna tačka od koje sve kreće, to je bazna stanica koja je važna i koja nas određuje kao ljude - navela je ministarka za brigu o porodici i demografiju.

Anđelko Aćimović ispred fondacije Angelina izneo je nekoliko smernica za poboljšanje bezbednosti dece u školama u Srbiji, među kojima su analiza o nasilju u školama u protekloj školskoj godini i promene u obezbeđenju škola.

- Uraditi detaljnu analizu za prethodnu školsku godinu o broju vršnjačkog nasilja, nasilja nad nastavnim osobljem i obrnuto, i kako su rešavani ti slučajevi - naveo je Aćimović.

Dodao je da je neophodno i organizovati savetovanje, uz obavezno donošenje zaključaka i predloga, između nastavnog osoblja, rukovodilaca škole, predstavnika Ministarstva prosvete, skupštinskih odbora za školstvo, školskih odbora i MUP-a. Savetovanja bi se ticala nastavnog procesa i položaja nastavnika i učitelja, kao i obavezama roditelja u nastavnom procesu.

On je pod trećom i poslednjom tačkom naveo da treba promeniti pristup fizičkom obezbeđenju u školama, ocenjujući da sistem kakav je trenutno nije efikasan i da od njega ima "više štete nego koristi".

- Privatno obezbeđenje ne može da radi u državnim školama. Policajci koji su sklonjeni sa svog primarnog poziva na ovaj način ne treba da rade u školama. Treba formirati posebnu policijsku jedinicu školski policajac, poput komunalnih policajaca, koji bi radili na osnovu posebno donetih pravila i zakona u školskoj policiji, gde bi imali ovlašćenja i bili obučeni da rade sa decom - naveo je Aćimović.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug