Objavljena dugoročna prognoza: Veći deo Evrope očekuje topliji juni od uobičajenog

02.06.2024

18:13

0

Prognoza pokazuje više padavina u regionima sa hladnijim temperaturnim anomalijama, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i delove Skandinavije

Objavljena dugoročna prognoza: Veći deo Evrope očekuje topliji juni od uobičajenog
Vreme u junu - Copyright weathermodels.com

Junska vremenska prognoza za Evropu koju je objavio Severe Weather pokazuje da će se toplije vreme od normalnog zadržati u južnim delovima istočne, centralne i severne Evrope tokom većeg dela meseca, dok se na severozapadu očekuje nestabilniji obrazac.


U prvoj nedelji juna temperature će na jugoistoku prelaziti 30, a u Španiji i Portugalu će početi da se penju iznad 30°C.

Gledajući prognozu padavina, povećan potencijal za padavine može se uočiti u severnoj i delovima centralne Evrope. Manje padavina prognozira se za Veliku Britaniju, Irsku, zapadnu i južnu Evropu.

U drugoj nedelji se predviđa slično vreme kao i početkom meseca. Osnovna razlika je jači greben visokog pritiska nad centralnom i istočnom Evropom. Nad severozapadnom Evropom ostaje oblast niskog pritiska.

Ovo promoviše tok od zapada ka jugozapadu preko kontinenta i teži održavanju nižih temperatura na severozapadu i toplije u centralnim delovima i jugoistoku.

weathermodels.com
 

 

Blaža atlantska vazdušna masa će držati pod kontrolom temperature nad Islandom, Velikom Britanijom, Irskom i delovima Skandinavije i Zapadne Evrope. Toplija vazdušna masa proširiće se na centralnu, južnu i istočnu Evropu.

Posmatrajući dnevnu temperaturu početkom druge nedelje juna, možemo videti da temperature od 30°C dolaze u istočnu i centralnu Evropu i jugoistočnu. U Velikoj Britaniji i Irskoj vidimo temperature između 12-16°C, a u severnoj Francuskoj i Nemačkoj nešto iznad 20°C.

Prognoza pokazuje više padavina u regionima sa hladnijim temperaturnim anomalijama, uključujući Veliku Britaniju, Irsku i delove Skandinavije i zapadno-centralne Evrope. Povećane količine padavina u regionima sa temperaturama iznad normalnih, kao što je Poljska, na primer, mogu ukazivati na pojačane grmljavine i jake vremenske aktivnosti.

Pod uticajem anomalije visokog pritiska prognoziraju se manje padavine i sušniji uslovi za znatno južnu polovinu Evrope.

Ulaskom u drugu polovinu juna ulazimo u prognozu proširenog raspona. To znači da gledamo samo najnovije trendove. 

Najnovija proširena prognoza za treću nedelju juna pokazuje da se anomalija niskog pritiska kreće na jug, direktno iznad Velike Britanije i Irske, dok se greben visokog pritiska diže dalje na sever i sa još jednim područjem visokog pritiska nad južnom Evropom prognoza, hladni vazduh anomalije više nije vidljiv i ukazuje na Francusku i severnu Španiju pod uticajem oblasti niskog pritiska. Predviđa se da će u ostatku Evrope temperature biti toplije od normalnih zbog širenja anomalije visokog pritiska i toplijeg južnog toka.

weathermodels.com
 

 

Prognoza padavina pokazuje kretanje oblasti niskog pritiska i ukazuje na više padavina u toplijem istočnom delu oblasti niskog pritiska iznad severozapadne Evrope i centralnih delova severno od Alpa.

Predviđa se da će južna, istočna i severna Evropa imati manje padavina pod anomalijom visokog pritiska.

Padavine takođe zavise od vlažnosti i oblaka, koje je mnogo teže predvideti od temperaturnih obrazaca. Dakle, iz tog razloga, prognoza padavina pokazuje opadajući signal kako se krećemo dalje u opseg prognoze.

weathermodels.com
 

Za poslednju nedelju juna, najnovija vremenska prognoza pokazuje da se oblast niskog pritiska kreće na sever, sa koritom koja se proteže na zapad. Nad južnim i istočnim delovima zemlje ostaje anomalija visokog pritiska. U temperaturnoj prognozi vidimo normalne do hladnije temperature iznad severozapadne i severne Evrope oko zone niskog pritiska i ispod zapadnog toka. Ali većina južne, istočne i delova centralne Evrope doživljava temperature iznad normalnih.

Izuzetak su zapadna i centralna Evropa pod uticajem korita, što može povećati potencijal oluje nad srednjom Evropom.

To možemo videti sa oblasti povećane količine padavina u srednjoj Evropi oko Alpa. Inače, takođe vidimo povećane padavine nad severnom Evropom i sušnije uslove u južnim i istočnim delovima pod anomalijom visokog pritiska.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike