Ministarka Slavica Đukić Dejanović uručila povelje "Dositej Obradović" za doprinos prosveti

23.04.2024

23:34

0

Ministarka je izrazila uverenje da povelja za svakog dobitnika predstavlja čast i motivaciju u budućem radu

Ministarka Slavica Đukić Dejanović uručila povelje "Dositej Obradović" za doprinos prosveti
Slavica Đukić Dejanović - Copyright FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović uručila je večeras na svečanoj akademiji "Učitelj Dositej" u Narodnom pozorištu u Beogradu povelje koje nose ime ovog prosvetitelja ustanovama i pojedincima za postignute izuzetne doprinose u prosveti tokom 2023. godine.

Ministarka je izrazila uverenje da povelja za svakog dobitnika predstavlja čast i motivaciju u budućem radu.

- Naši prosvetni radnici su, po uzoru na Dositeja, izabrali svoj poziv i posvetili se podučavanju novih generacija. Želim da vam zahvalim za svakodnevni trud, strpljenje, razumevanje i podršku koje pružate svojim učenicima i studentima - rekla je ministarka Đukić Dejanović.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
 

Dodala je da je Dositej Obradović jedna od ključnih figura u srpskoj istoriji i da je bio osnivač Velike škole, koja je preteča današnjeg Univerziteta u Beogradu, a među prvim đacima škole bili su Karađorđev sin Aleksa Karađorđević, Vuk Karadžić, Milan i Ivan Stojković i drugi.

Ona je istakla da će Ministarstvo prosvete i u narednom periodu nastaviti da radi na unapređivanju sistema obrazovanja.

- Sledeći ideje koje je zagovarao upravo Dositej, Ministarstvo prosvete nastavlja da radi na unapređenju obrazovnog procesa i stvaranju još kvalitetnijih uslova za rad i učenje. Naša država prepoznaje globalne tokove, utvrđuje strateške pravce razvoja, uz osmišnjenost mera i osnažuje sistem kako bi današnji učenici stasali u odgovorne mlade ljude. Zbog učenika i nastavnika imamo obavezu da stalno preispitujemo sistem obrazovnja, da ga sagledavamo i unapređujemo, da razgovaramo, da uvek tražimo kvalitetnija rešenja kroz dijaloge, a sa ciljem dostupnosti da svako dete bude u školi - rekla je Đukić Dejanović.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
 

Ministarka je podsetila da je Ministarstvo prosvete ustanovilo ovo priznanje od školske 2020/21. godine i da je to još jedno značajno priznanje pored "Svetosavske nagrade" koje se dodeljuje za doprinos u prosveti.

Dodala je da su ove godine pristigle 52 prijave, a Komisija je izabrala 14 dobitnika.

Đukić Dejanović je navela da je Dositej Obradović uvek isticao da su prosveta i nauka osnov napretka.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
 

- Njegov rad i ideje i dalje inspirišu mnoge. Smatram da je potrebno da se delu Dositeja i njegovim porukama češće vraćamo. Upravo zbog značaja njegovog dela za mlade generacije Ministarstvo prosvete odlučilo je da se u školama dodatna pažnja posveti njegovom radu i porukama - rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Istakla je da u promovisanju lika i dela Dositeja Obradovića veliki značaj ima i Zadužbina koja nosi njegov naziv, a koja ove godine proslavlja 20 godina rada.

- Svake godine od 10. do 30. aprila ova ustanova obeležava 'Dositejeve dane' posvećene ovom velikanu pismenosti, obrazovanja, znanja, verske tolerancije, moralnosti, dobročinstva. Još jednom čestitam dobitnicima, kao i Zadužbini 'Dositej Obradović' na predanom radu i promovisanju ličnosti i dela ovog velikana - rekla je ministarka.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
 

Istakla je da je Ministarstvo usmereno na pružanje podrške osetljivim grupama učenika, kao i na motivisanje darovitih učenika na kreativnost.

- Stvaramo najbolje uslove kroz unapređenje infrastrukture škola i fakulteta, učeničkih i studentskih domova, naravno i kroz modernizaciju rada. Između ostalog, uvodimo nove tehnologije kao alate u nastavi, u smislu digitalnih kompetencija pojedinaca u procesu rada", naglasila je ministarka koja je izlaganje zaključila rečima Dositeja Obradovića "Iduć uči, u vekove gleda!

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
 

 

 

Svečanu akademiju "Učitelj Dositej" organizovala je Zadužbina "Dositej Obradović", pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, a povodom obeležavanja 240 godina od objavljivanja Dositejevog dela "Sovjeti zdravago razuma" i 220 godina od objavljivanja pesme "Vostani Serbie".

Obrazovne ustanove dobitnici povelja "Dositej Obradović" su Predškolska ustanova "Radost" iz Novih Banovaca, Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Knjaževca, Osnovna škola "Bratstvo jedinstvo" iz Kucure, Osnovna škola "Ilija Garašanin" iz Aranđelovca, Fakultet Pedagoških nauka Jagodina Univerziteta u Kragujevcu.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr
 

Pojedinci dobitnici povelja "Dositej Obradović" su samostalni pedagoški savetnik i nastavnik muzičke kulture u Osnovnoj školi "Mića Stanojlović" iz Koceljeve Ivan Marković, viši pedagoški savetnik, nastavnik biologije u OŠ "Ivo Andrić" iz Beograda Dejan Bošković, viša pedagoška savetnica i nastavnica biologije u OŠ "Janko Veselinović" iz Beograda Marija Bastić.

Dobitnici su i pedagoška savetnica i nastavnica razredne nastave u OŠ "Filip Višnjić" iz Beograda Milanka Beković, pedagoška savetnica i nastavnica srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Ivanjica Biljana Ajdačić, redovni profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu i nastavnik u Muzičkoj školi "Josip Slavenski" iz Beograda Uroš Dojčinović, direktorka Predškolske ustanove "Plavi čuperak" iz Titela Jovanka Andrić, učenik semdog razreda OŠ "Ljuba Nešić" iz Zaječara Luka Rodić, učenica generacije Užičke gimnazije i studentkinja Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Milica Cvijović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike