Ova bolest sve češće napada mlađe od 65 godina: Ako se ne otkrije na vreme, pacijent mora na operaciju

12.04.2024

15:36

1

Razlog postojanja velikog broja trbušne aorte u našoj zemlji taj što oko 20 odsto stanovnika ima više od 65 godina

Ova bolest sve češće napada mlađe od 65 godina: Ako se ne otkrije na vreme, pacijent mora na operaciju
Copyright Profimedia

Tokom prošlogodišnje kampanje skrininga trbušne aorte pokazalo se da je pet odsto ukupno pregledanih imalo aneurizmu, što je znatno više nego što su slične kampanje pokazale u zapadnoevropskim zemljama, rečeno je na današnjoj konferenciji posvećenoj toj temi gde je poručeno da je važno da se pacijenti pregledaju na vreme kako bi se sprečile komplikacije.

Dekan Medicinskog fakulteta i vaskularni hirurg Lazar Davidović pojasnio je da je ruptura najfatalnija komplikacija aneurizme trbušne aorte, a da bi se to sprečilo potrebno je da se na vreme operišu dovoljno velike aneurizme, koje, napominje, najpre treba otkriti pregledima.

"Treba uraditi skrining ultrazvučni pregled, taj pregled je bezbolan, bezopasan, jeftin, komforan i veoma precizan. Evropski vodič, u čijem pisanju smo i mi i učestvovali, kaže da takav ultrazvučni pregled bar jednom u životu treba uraditi svakoj muškoj osobi starijoj od 65 godina, svakoj osobi starijoj od 55, bez obzira na pol ako ima pozitivnu porodičnu anamnezu sa aneurizmom trbušne aorte, i najzad taj ultrazvučni pregled treba uraditi kod svake osobe koja ima aneurizmu butne ili potkolene arterije", naveo je Davidović.

Davidović je ukazao i da je tokom kampanje potvrđeno da je pušenje značajan faktor rizika za dobijanje aneurizme, te da je učestalost 14 puta veća kod pušača, a 11 puta kod bivših pušača.

"Onaj ko je prestao da puši, osoba muškog pola, ako je pušio u određenom periodu, ima rizik da dobija aneurizmatsku bolest. Kod žene je pušenje nešto manje uticalo po našim rezultatima, ali svakako dalje istraživanja treba da ukažu na odnos pušenja i aneurizmatske bolesti kod žene", naveo je on.

On je naveo i da je Klinika za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije od 2017. nacionalni referentni aortni centar jer se godišnje operiše veliki broj aneurizmi.

Profimedia
Ilustracija

 

On je pojasnio da je razlog postojanja velikog broja trbušne aorte u našoj zemlji taj što oko 20 odsto stanovnika ima više od 65 godina .

"Stvaranje elastina prestaje po rođenju. Kod svih osoba starijih od 65  dolaze do spontanog razlaganja elastina. I time smo dobili odgovor na pitanje zašto je broj ovih aneurizmi danas u porastu", naveo je on.

Vaskularni hirurg Igor Končar naveo je i da prošlogodišnja kampanja pokazala da je pet odsto pregledanih imalo aneurizmu i da je reč o mlađima od 65 godina, kao i to da je učestalost aneurizmatske bolesti kod žena značajno manja nego kod muškaraca

"Mi smo spustili ovu granicu ispod onih koje su preporučene od strane EU, jer smo primetili iz našeg registra da je čak 30 odsto pacijenata koji se kod nas operišu mlađe od 65 godina. I upravo smo zato, kad smo započeli skrining spustili granicu na 50 godina i to je jedan od razloga zašto je naš naučni rad prihvaćen u Evropskom časopisu, jer se pokazala učestalost od aneurizmatske bolesti kod onih koji su koji su mlađi od 65 godina. To je kategorija koja je bila ispod fokusa", rekao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike