Đaci i nastavnici od sutra na raspustu: Prvi put nisu svima zaključene ocene

18.12.2020

07:43 >> 09:17

0

Đaci će u klupe ili na onlajn nastavu da se vrate 18. januara

Đaci i nastavnici od sutra na raspustu: Prvi put nisu svima zaključene ocene
Copyright Pixabay

Prvo polugodište za decu iz centralne Srbije završava se mesec dana ranije nego inače. Ta odluka je doneta zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Za osnovne i srednje škole u celoj zemlji sutra počinje zimski raspust, a zvanično, na pauzi će biti od 21. decembra. Đaci će u klupe ili na onlajn nastavu da se vrate 18. januara.

Pročitajte još

Zbog epidemiološke situacije ove godine, ostavljena je mogućnost da učenici iz ovih razloga ostanu neocenjeni. Nadležni kažu da im to neće naneti nikakvu štetu, jer će u drugom polugodištu nadoknaditi i gradivo i ocene.

Članom 5, stav 2 Pravilnika o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju propisano je da učeniku koji nije ocenjen najmanje četiri puta iz obaveznog predmeta i izbornog programa drugi strani jezik u toku polugodišta, odnosno najmanje dva puta u toku polugodišta, ukoliko je nedeljni fond obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti jedan čas, ne može da se utvrdi zaključna ocena, izuzev u slučaju kada zbog ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika i zaposlenih nije moguće oceniti učenika potreban broj puta. Navedena odredba Pravilnika je na snazi i primenjuje se. To nužno ne znači da ocena mora da se utvrdi, jer Pravilnik kaže da može da se utvrdi, navode u Ministrastvu.

Ovaj član je, međutim, izmenjen prošle školske godine zbog prelaska na nastavu na daljinu, jer učenici nisu mogli da budu ocenjeni dovoljan broj puta da bi se izvela zaključna ocena.

Takođe, isti pravilnik propisuje da se zaključna ocena iz obaveznog predmeta, izbornog programa i aktivnosti utvrđuje na kraju prvog i drugog polugodišta, na osnovu svih pojedinačnih ocena koje su unete u dnevnik od početka školske godine, a u skladu sa zakonom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike