Apel Instituta za transfuziju: Rezervi krvi ima samo za dan i po, evo koje krvne grupe su najpotrebnije

08.02.2024

09:26

0

Za operaciju kuka ili srca potrebno je i do pet jedinica krvi

Apel Instituta za transfuziju: Rezervi krvi ima samo za dan i po, evo koje krvne grupe su najpotrebnije
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Rezerve krvi od početka godine su smanjene, rekla je za RTS Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi. Najviše nedostaju nulta i A krvna grupa. Od ponedeljka je prikupljeno 900 jedinica krvi, a na nedeljnom nivou potrebno je od 1.800 do 2.000 jedinica.

Operacije se zasada ne odlažu, napomenula je Kneževićeva, i navela primer da je za operaciju kuka ili srca potrebno i do pet jedinica krvi.

Ni u novoj godini se nisu povećale rezerve krvi. U Institutu za transfuziju, krvi ima za svega dan i po, a strahuju da se zalihe neće povećati ni zbog predstojećih praznika.

Rezerve krvi od početka godine su smanjene i Institut već duži vremenski period raspolaže sa jednoipodnevnim rezervama krvi, zbog velikih potreba klinika za krvlju.

- Mi nikako ne uspevamo da povećamo tu rezervu, bez obzira na to koliko jedinica krvi prikupimo, jer zaista su potrebe velike. U ovom momentu najviše nedostaje 0 krvna grupa, kako pozitivna, tako i negativna, ali i A krvna grupa. S obzirom na to da su 0 pozitivna i A pozitivna krvna grupa najčešće u našoj populaciji, i najpotrebnije, najveći broj pacijenata je upravo tih krvnih grupa - rekla je Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi gostujući u Dnevniku RTS-a.

RTS printscreen
Mirjana Knežević

 

S druge strane su i negativne krvne grupe smanjene, zato što samo 15 odsto naše populacije ima negativnu krvnu grupu.

Poziv upućujemo svim ljudima dobre volje da se odazovu i u narednom periodu doniraju krv, bez obzira na krvnu grupu, navodi Kneževićeva.

Idealno da se prikupi između 1.800 i 2.000 jedinica krvi

Kneževićeva kaže da bi na nedeljnom nivou bilo idealno da se prikupi između 1.800 i 2.000 jedinica krvi.

- Prethodne nedelje je prikupljeno nešto više od 1.500 jedinica krvi, s tim što bih napomenula da smo prethodne nedelje imali dve velike akcije - akciju crveno-bela krv gde je prikupljeno na stadionu "Rajko Mitić“ oko 380 jedinica krvi, a imali smo i u nedelju pet akcija u crkvama i hramovima u Beogradu u saradnji sa SPC gde je prikupljeno oko 200 jedinica krvi. Tako da su ove akcije pomogle da se poveća broj prikupljenih jedinica krvi, ali opet nismo došli do tih 1.800 o kojima pričamo - podvukla je Kneževićeva.

Lazarevac najhumanija opština

Prema njenim rečima, prikupljeno je oko 900 jedinica krvi od ponedeljka. Juče je prikupljeno oko 400 jedinica krvi, a prethodnih dana je bilo oko 200.

- Tako da bih iskoristila priliku da čestitam Lazarevčanima koji su juče imali jednu sjajnu akciju sa 123 jedinice krvi i još jednom su dokazali zašto je Lazarevac najhumanija opština godinama - rekla je Kneževićeva.

Šta sadašnjim rezervama može da se pokrije

Za sada se operacije ne odlažu. Izlazimo u susret potrebama klinika, ali postoji bojazan posebno kada su praznici, istakla je Kneževićeva.

Navodi da je za određene operacije potrebno tri do četiri jedinice krvi, na primer za operaciju u kuku nekada i pet jedinica krvi, za operaciju na otvorenom srcu isto nekada četiri do pet jedinica krvi, nekada i više.

Optimalne trodnevne rezerve

- Ali mogu se destiti masovne nesreće, nikad ne znamo kada to može se dogodi, da se potroši deset i više jedinica krvi samo za jednu povređenu osobu - navela je primer.

Zbog toga je važno da ta rezerva zaista bude stabilna.

- A da li će biti stabilna, zavisi od svih nas, jer samo tri odsto stanovništva daje krv, onih 97 odsto se oslanja na ova tri odsto - dodaje ona.

Optimalno bi bilo da su rezerve krvi trodnevne. Idealno bi bilo da su petodnevne, zaključila je Kneževićeva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike