Srbija obeležava Dan rudara: Za sve heroje koji zarađuju "hleb sa sedam kora"

06.08.2021

07:35 >> 07:36

0

Autor: A. B.

Biće uručeno osam nagrada, za dve rudarke i šest rudara, koji su njihove kolege priglasile najboljima

Srbija obeležava Dan rudara: Za sve heroje koji zarađuju "hleb sa sedam kora"
Copyright Profimedia

Samostalni sindikat metalaca Srbije i ove godine, tradicionalno, obeležava Dan rudara svečanim skupom na kojem će se najboljim rudarima za 2021. godinu, iz rudnika Trepča “Zvečan”, Rudnika bakra Ziđin – Bor i ogranka Majdanpek, kao i Rudnika Kotango, uručiti priznanja i pokloni.

Prošle godine zbog pandemije nije bilo svečanosti za Dan rudara, dok će ove godine sećanje na štrajk u Senjskom rudniku, koji se dogodio 1903. godine, biti održano u Beogradu.

Biće uručeno osam nagrada, za dve rudarke i šest rudara, koji su njihove kolege priglasile najboljima.

Oko 30.000 rudara, koliko ih ima u Srbiji, danas slavi Dan rudara, a i ove godine najveća im je želja, kako kažu, da svaki put iz jama izađu živi, zdravi i nepovređeni, jer nimalo lako nije zarađivati “hleb sa sedam kora – 400 metara ispod zemlje”.

Pročitajte još:

Na praznik koji se obeležava u znak sećanja na 1903. godinu i štrajkove u Senjskim rudnicima, kada su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, skraćeno radno vreme i besplatno ulje za lampe, rudari dodaju i da se nadaju investicijama, kao i novim kolegama kako bi im bilo lakše i kako bi se i proizvodnja povećala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike