Komemoracija Miroslavu Lazanskom: "Nije mu bilo ispod časti da razgovara sa čitaocima" (FOTO/VIDEO)

06.08.2021

09:05 >> 10:35

0

Komemoracija je završena malo posle 11 sati, dok je sahrana zakazana za 13 časova

Komemoracija Miroslavu Lazanskom: "Nije mu bilo ispod časti da razgovara sa čitaocima" (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam/ Katarina MIhajlović

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski (70), koji je preminuo u sredu, biće sahranjen danas u 13 časova na beogradskom Novom groblju.

Prethodno, sa početkom u 10.30, održana je komemoracija u Ministarstvu spoljnih poslova.

Među prvima su stigli supruga Tamara i sin Aleksandar, voditelj Milomir Marić, političar Marko Milačić, te zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić i Arno Gujon, osnivač i direktor francuske nevladine organizacije “Solidarnost za Kosovo” i vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Potom se pridružio ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, ali i mnogi drugi.

Prisutnima se najpre obratila novinarka Ljiljana Smajlović koja je dugi niz godina sarađivala sa Lazanskim.

– Bio je novinar koga je narod voleo, u ono vreme kada još nismo znali da čitaoci vole novine. Čitaoce nije pozivao na revanšizam, nije pisao ništa čime bi unizio ljude, niti crtao ljudima metu. Bio je najčitaniji novinar “Politike”. Lazanski je bio najveća zvezda “Politike” mog vremena. Primera radi, kad god bi se njegova kolumna pojavila na sajtu, kroz nekoliko sati imala bi 70.000 pregleda. Voleli su ga ljudi, ali on je čitaocima uzvraćao ljubav i poštovanje. Bio je jedan od retkih novinara kojima nije bilo ispod časti da razgovara sa čitaocima i odgovara na kritike. Koristio je taj medijski prostor da iznese argument ili činjenice za koje u tekstu nije bilo mesta. Bio je čovek dobrih namera i dobrog srca – kazala je ona.

Smajlovićeva je dodala da je Lazanski bio poseban deo redakcije koji je uvek uveseljavao druge.

– Voleo je redakciju i taj život. Na vrata bi uvek došao najsmejan. Bio je dobri duh redakcije. Uvek se ponašao isto prema ljudima važnijim od njega i manje važnijim, kako u novinarstvu, tako i u politici. On je bio predstavnik stare američke škole novinarstva koja se vodila tezom “objavi i budi proklet” – navela je ona.

Novinarka je istakla njegov uticaj u politici i novinarstvu, i objasnila sjajan odnos sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na sledeći način:

– On je uspeo Putinu da uruči “Politiku”, da ga slika, i isto veče da se vrati u redakciju sa fotografijom koju smo objavili u novinama. Bio je jedna od poslednjih jugoslovenskih legendi. Miroslav Lazanski je bio novinar koji dugo traje.

Nakon Ljiljane Smajlović, prisutnima se obratila glavna i odgovorna urednica “Sputnjika” Ljubinka Miličić.

– Svoju ambasadorsku karijeru morao je da ograniči, jer je u Moskvu došao u najgorem trenutku, kada se pojavio kovid 19. Rešio je da obiđe mesta u kojima su se najviše odvijale borbe tokom Drugog svetskog rata, o kom je mnogo znao – poručila je Miličićeva.

Nakon nje, za govornicu je stao novinar “Politike” Aleksandar Apostolovski.

Za kraj, Miroslavu Lazanskom odata je počast minutom ćutanja.

Knjiga žalosti u zgradi Ministarstva spoljnih poslova je otvorena od 10 do 13 sati.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike