Čuveni srpski epidemiolog o četvrtom talasu: Broj zaraženih sve više raste, evo kada se očekuju četvorocifrene brojke!

07.08.2021

08:14 >> 08:20

0

Autor: J.B.O.

Očigledno je da su se svi opustili, a ovaj virus se jako lako prenosi - kaže dr Radmilo Petrović

Čuveni srpski epidemiolog o četvrtom talasu: Broj zaraženih sve više raste, evo kada se očekuju četvorocifrene brojke!
Copyright Prim. dr Radmilo Petrović 24sedam/Radmila Briza

Situacija sa koronavirusom se pogoršava iz dana u dan i vrlo brzo, već u toku avgusta, imaćemo četvorocfreni broj novozaraženih, kaže epidemiolog dr Radmilo Petrović.

– Ova situacija će nastaviti da se pogoršava i dalje. Imamo brojne sportske manifestacije, stadioni su puni, a niko masku ne nosi. Očigledno je da su se svi opustili, a ovaj virus se jako lako prenosi… Brojke novozaraženih rastu i svakako možemo očekivati i nadalje ozbiljno povećanje. Sigurno je da ćemo već tokom avgusta imati četvorocifreni broj – kaže dr Petrović, piše Kurir.

Pročitajte još:

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je uvođenje moratorijuma na treću dozu vakcine protiv kovida-19 kako bi vakcine bile dostupnije stanovnicima u siromašnim zemljama, a dr Petrović kaže da se ne slaže sa ovom preporukom.

– Treća doza ne treba da bude luksuz. Ona je potrebna kako bi se kompletirala primarna imuizacija i produžio imunitet vakcinisanih koji posle nekoliko meseci počinje da pada. Svakako treba da se nastavi sa vakcinacijom onih koji nisu imunizovani, ali bi istovremeno trebalo raditi i na produženju imuniteta kod vakcinisanih. Istina je da nama ništa ne znači da imamo 90 odsto vakcinisanog stanovništva, ako ostatak svet nema vakcine. Potrebno je da se u svim zemljama postigne određeni stepen vakcinisanih kako bi završili sa pandemijom, ali Srbija je mala zemlja. Ove velike, snažnije bi trebalo da pomognu nerazvijene zemlje. Mi imamo vakcine i šteta bi bilo da nam propadnu zalihe – smatra dr Petrović koji smatra da bi treću dozu prvo trebalo da prime stariji od 70 godina i hronični bolesnici, a onda redom i svi ostali.

Pročitajte još:

– Treću dozu bi trebalo davati onim redom kojim je krenula vakcinacija. Prvo bi trebalo dati starijima od 70 godina i hroničnim bolesnicima, a onda populaciji od 60 godina i tako redom dalje – zaključuje naš stručnjak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike