Poznato šta će biti sa onima koji su uplatili aranžmane za letovanje: Ministarka obelodanila dobre vesti

07.08.2021

13:23

0

Autor: A.S.

Zahvaljujući uspešnoj imunizaciji potpisali smo sporazume o digitalnim sertifikatima s mnogim zemljama članicama EU

Poznato šta će biti sa onima koji su uplatili aranžmane za letovanje: Ministarka obelodanila dobre vesti
Copyright Ilustracija/Pixabay

Sve nas zabrinjava porast novoobolelih od koronavirusa, jer to znači pune bolnice i uvođenje novih mera u jednom trenutku, ali i izglede da će Savet EU 15. avgusta skinuti Srbiju sa zelene liste – liste bezbednih zemalja, što će ograničiti putovanja.

Međutim, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za medije poručuju da bar s turističkim odlascima u zemlje Evropske unije neće biti problema i da će oni koji imaju plaćene aranžmane moći da ih realizuju i posle pomenutog datuma kad se u Briselu pravi presek. Podsetimo, Srbija je 18. juna dospela na zelenu listu zahvaljujući velikom odzivu građana na vakcinaciju i ogromnom padu broja novozaraženih.

Pročitajte još:

– Mi još uvek nismo u crvenoj zoni niti smatramo da ćemo biti skinuti sa zelene liste, ali nam je i dalje izuzetno značajno da se vakcinacija obavlja i to je ključ za uspešan izlazak iz ove situacije – kaže ministarka turizma Tatjana Matić i dodaje da se razvoj epidemiološke situacije pomno prati u Evropi i u skladu sa epidemijskom situacijom se donose i nove mere:

– Kad su u pitanju putni aranžmani koje su naši građani uplatili, oni će se bez ikakve smetnje realizovati, dakle bez ikakvih prepreka će građani moći svoje putne aranžmane da iskoriste ove godine i posle 15. avgusta. Možda uz određene, možda strože, epidemijske uslove, ali sumnjam da će se nakon 15. avgusta išta menjati. Ono što je za nas kao zemlju ključno i ono o čemu pričamo, ne samo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija već i sva nadležna ministarstva i stručnjaci, jeste još uspešnija imunizacija stanovništva, i to pogotovo mlađe populacije. To je ključno kako za stabilizaciju epidemiološke situacije, tako i za sve naše buduće privredne, turističke i druge aktivnosti – poručila je ministarka.

Ona naglašava i da nam je putovanja u Evropsku uniju prvenstveno omogućila uspešna vakcinacija stanovništva, čime je Srbija stavljena na zelenu listu.

– I upravo zahvaljujući uspešnoj imunizaciji potpisali smo sporazume o digitalnim sertifikatima s mnogim zemljama članicama Evropske unije, na osnovu kojih su naši građani, koji su pre svega vakcinisani, ali i oni koji nisu, mogli da putuju. U tom smislu stavljanje na zelenu listu nije bio preduslov za naša putovanja u EU – ističe Matićeva.

Pročitajte još:

Ona podseća da su naši građani i pre 18. juna, kad je Srbija stavljena na zelenu listu EU, već mogli da putuju u mnoge zemlje, kao što su recimo Grčka, Hrvatska, Mađarska:

– Svakako da je stavljanje na zelenu listu vrlo dobar znak za nas i to je omogućilo konkretno ulazak bez ikakvih zahteva u neke zemlje članice, kao što je Holandija, koja je samim tim dozvolila da svi naši građani, bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne, koji imaju neku od potvrda mogu da ulaze u ovu zemlju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike