Ustoličenje mitropolita Joanikija 4. septembra na Cetinju: Prisustvuje i srpski patrijarh

09.08.2021

07:41 >> 09:41

0

Autor: A. S.

Procedura ustoličenja je takva da će patrijarh Porfirije, kako to nalažu crkveni običaj i pravila, vladiku Joanikija uvesti u tron cetinjskih mitropolita

Ustoličenje mitropolita Joanikija 4. septembra na Cetinju: Prisustvuje i srpski patrijarh
Copyright Mitropolit Joanikije Foto: Mitropolija.me

Ustoličenje mitropolita Joanikija obaviće se obaviti 4. septembra na Cetinju, saznaje portal “Borba”.

Naime, u Podgorici je juče održan sastanak Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore, a tema je bila upravo ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, za čije će aktivnosti biti zadužen Odbor za ustoličenje.

Pročitajte još:

Ustoličenju će prisustvovati i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, prenosi “Borba” saznanje od izvora iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Podsećamo, mitropolit Joanikije izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog na Saboru Srpske pravoslavne crkve u Beogradu u maju.

Procedura ustoličenja je takva da će patrijarh Porfirije, kako to nalažu crkveni običaj i pravila, vladiku Joanikija uvesti u tron cetinjskih mitropolita.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije sastali su se prošli put na Kosovu, prilikom obeležavanja godišnjice Kosovske bitke. Tada su posetili manastir Gračanicu i Gazimestan.

Pročitajte još:

Procedrura ustoličenja je vekovni običaj, a prisustvom srpskog patrijarha su ustoličeni svi crnogorski mitropoliti u poslednjih 100 godina, zetski mitropoliti od osnivanja Zetske eparhije i kasnije Cetinjske mitropolije. Nijedan mitropolit cetinjski nije uveden u tron niti hirotonisan bez blagoslova pećkog patrijarha. Na ustoličenju se očekuje, pored patrijarha, prisustvo i drugih arhijereja SPC.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike