Kakav podvig kardiohirurga u KC Srbija! Ugradili čoveku dve srčane pumpe u isto vreme!

04.12.2023

19:11

0

Kardiohirurzi kažu da je to revolucionarni zahvat, koji je prvi put izveden u Srbiji

Kakav podvig kardiohirurga u KC Srbija! Ugradili čoveku dve srčane pumpe u isto vreme!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Ministarstvo zdravlje/Aleksandar Angelovski

Kada je stigao u Univerzitetski klinički centar Srbije Ljubomiru Petroviću (53) iz Aleksandrovca srce je radilo svega osam odsto.

Nije mogao da hoda, da se obuče, jede. Lekarima, koji su ga pregledali, činilo se da srce stoji. Tada je počela trka sa vremenom. Odlučili su da mu ugrade dve srčane pumpe, jednu u levu, drugu u desnu stranu srca.

Kardiohirurzi kažu da je to revolucionarni zahvat, koji je prvi put izveden u Srbiji. Do sada su pacijenti koji imaju obostranu srčanu slabost bili prinuđeni da čekaju organ za transplantaciju. Mnogi od njih nisu ga dočekali, jer nema donora.

Ugradnja srčane pumpe do sada se radila samo pacijentima koji imaju jednostranu srčanu slabost.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZDRAVLJA/ ALEKSANDAR ANGELOVSKI
 

- Oni pacijenti koji su imali obostranu srčanu slabost bili prinuđeni da čekaju srce od donora. Međutim, brzo ide progresija bolesti i ukoliko organ ne stigne na vreme pacijent umire. To je bitka sa vremenom koja je najteža. Ovaj zahvat je revolucija za te pacijente, koji imaju obostranu srčanu slabost - objašnjava dr Emilija Nestorović, načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu u Klinici za kardiohirurgiju UKCS.

Operacija je trajala četiri sata nakon čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenje kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca.  

Izazov za lekare je bio što na jedan način radi desna strana srca, a na drugi leva strana srca, te je sve to trebalo uskladiti. Uspešno su sve to obavili, pacijent se oseća dobro, oporavak ide očekivanim tokom.

- Spasili smo život pacijenta. Srčane pumpe su komforne za njega - nečujne su, lagane, on ih nosi u torbici. Ko ne zna o čemu se radi ne bi zna da je u pitanju veštačko srce na baterije - priča dr Nestorović za Blic.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike