Virus kosi mališane u Novom Pazaru, situacija alarmantna: "Leče se i bebe, majke spavaju na stolicama"

25.11.2023

21:32

0

Dr. Toković ističe da je trenutni prijem pacijenata višestruko veći nego što je bio tokom epidemije koronavirusa, ističući da su sva raspoloživa mesta već popunjena

Virus kosi mališane u Novom Pazaru, situacija alarmantna: "Leče se i bebe, majke spavaju na stolicama"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dečje odeljenje Opšte bolnice u Novom Pazaru suočava se sa zabrinjavajućim porastom broja novorođenčadi i dece koji se leče zbog ozbiljnih respiratornih oboljenja. Načelnica ovog odeljenja, dr. Hadija Toković, izrazila je zabrinutost zbog naglog povećanja broja pacijenata, čak i u odnosu na period epidemije virusa korona.

Dr. Toković ističe da je trenutni prijem pacijenata višestruko veći nego što je bio tokom epidemije koronavirusa, ističući da su sva raspoloživa mesta već popunjena. Situacija postaje alarmantna s obzirom na nedostatak kapaciteta, što je ilustrovano činjenicom da su jutros otpustili deset pacijenata, ali su primili čak 15 novih najmlađih pacijenata.

Ovo odeljenje trenutno leči i bebe starosti svega nekoliko dana koje pate od teških respiratornih infekcija. Zdravstveni radnici se trude da pruže svu potrebnu negu i podršku ovim malim pacijentima, ali ograničeni kapaciteti stvaraju dodatni pritisak na sistem zdravstvene zaštite.

Profimedia
 

Ovo alarmantno povećanje broja novorođenčadi i dece sa ozbiljnim respiratornim oboljenjima zahteva hitnu pažnju i podršku kako bi se osigurala adekvatna briga za sve pacijente. Pozivamo nadležne institucije i zajednicu da pruže podršku Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Novom Pazaru kako bi se osigurala neophodna oprema, resursi i stručno osoblje za pružanje optimalne nege ovim malim pacijentima.

Kako kažu majke dece koja se leče u bolnici, tolika je gužva, da one borave na stolicama pored svoje dece i tu spavaju.

Dr Rajko Popović iz Dečjeg dispanzera u Novom Pazaru rekao je za Euronews Srbija da je povećan broj pacijenata i da su pre desetak dana krenule respiratorne infekcije.

"Respiratorne infekcije dominiraju. Nekoliko puta je povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama u odnosu na uobičajeno stanje", naveo je Popović.

Posebno opasno za bebe

Dodaje da su najčešći simptomi sa kojima se pacijenti javljaju u dispanzer - kašalj, produženi kašalj kod dece svih uzrasta, koji je praćen temperaturom, otežanim disanjem.

"Pokušavamo da ih lečimo ambulantno, ako je stanje teže šaljemo ih na odeljenje. Dominiraju respiratorne infekcije, upale disajnih puteva, bronhitisi, bronhiolotisi, čak i upale pluća. Posebno je problematično što se to dešava i kod manje dece - dece koja imaju manje od mesec dana, dece od nekoliko meseci, pa do godinu, dve, ali i kod školske dece i omladine", dodao je Popović.

On je naglasio da je problem sezonskog karaktera i da nije neobično da u drugoj polovini novembra imamo povećane respiratorne infekcije. Tome doprinosi promena vremena, zahlađenje, a verovatno i zagađenje vazduha.

Profimedia
 

Savetuje da roditelji obrate pažnju na opšte stanje deteta. Ako je kašalj dan, dva to nije alarmantna situacija, ali ako je kašalj uporan, dete ne jede, ima povišenu temperaturu - obavezno je potrebno javiti se lekaru.

"Lekaru se obavezno javiti naročito ako su u pitanju manja deca. Razboljevaju se kompletne porodice, školska deca prenesu virus mlađoj deci, bebicama. Posebno je rizik veliki za tu mlađu decu", naveo je on.

Majke spavaju na stolicama

Mina Jovićić je majka tromesečne devojčice koja je ležala na dečjem odeljenju.

"Ćerkica mi se razbolela, imala je povišenu temperaturu koja nije spadala. Otišli smo u Dečji dispanzer odakle su nas uputili na Dečje odeljenje. Tamo smo bili u izolacionoj sobi, jer se bebe njenog uzrasta stavljaju u izolacionu sobu. Međutim, ubrzo su nas prebacili na odeljenje jer nije bilo mesta. U drugoj izolacionoj sobi je bila beba od 12 dana, a u trećoj beba od 25 dana", priča Mina za Euronews Srbija.

Dodaje da je na odeljenju bila ogromna gužva, da su žene spavale na stolicama pored svoje dece.

"Bila je žena sa dvoje dece. Oboje dece je bilo u jednom krevecu. Ja sam tražila da nas otpuste iz bolnice zbog uslova. Verujte, kada sam se potpisala da izlazimo, bukvalno nismo oslobodili krevet, a već je drugo dete došlo. Velike su gužve", ispričala je ona.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike