Dr Ostojić upozorava da se povećava broj pregleda dece: Najrizičnija grupa od 16 do 18 godina

16.08.2021

13:54

0

Autor: P. Š.

U prošlom talasu je delta soj bio virulentniji za decu, objašnjavajući da kod nas nije bilo opasnih slučajeva, dodajući da je i sadašnji porast blag.

Dr Ostojić upozorava da se povećava broj pregleda dece: Najrizičnija grupa od 16 do 18 godina
Printscreen/Youtube/K1Televizija

Načelnica dečije klinike KBC “Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić ističe da se broj ambulantnih pregleda, kada su u pitanju deca, povećava, iako je pre dve nedelje bilo nula pacijenata.

Ona dodaje da je najrizičnija grupa uzrast od 16 do 18 godina, piše Kurir.

Kako objašnjava, u prošlom talasu je delta soj bio virulentniji za decu, objašnjavajući da kod nas nije bilo opasnih slučajeva, dodajući da je i sadašnji porast blag.

– Blago je, u odnosu na opštu populaciju. Klinička slika nije drastičnija, simptomi su slični – navodi Ostojić.

Ostojić ističe da roditelji treba da imaju poverenja u pedijatre, jer je to način da se na najbolji mogući načih shvati potreba imunizacije kod dece.

Pročitajte još:

– Korona bolest kod dece nije teška slika, ali ne znamo da li će biti komplikacija. Nema razloga da se ne da vakcina. Ovo je pandemija, jednom u sto godina se dešava, i bitno je da se prekine lanac prenosa – priča Ostojić.

Dekan Medicinskog fakulteta univerziteta u Kragujevcu prof dr. Vladimir Jakovljević ističe da je vakcinacija najbolja solucija u borbi sa koronom.

Pročitajte još:

– Bili smo vodeći u svetu po tempu vakcinacije, a kada je pao broj obolelih, to je zastalo, i propustili smo dobru šansu – kaže Jakovljević.

Jakovljević napominje da bi vakcinacijom omogućili dosta stabilniju situaciju i u zdravstvenim centrima, dodajući da od novog talasa ipak ne očekuje drastični napad.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti