Većina vozača ne zna ovo pravilo: Sirena dozvoljena samo u nekoliko situacija ili plaćate ogromnu kaznu

18.08.2021

18:00 >> 06:12

0

Autor: R.M.

Korišćene sirene za pozdravljanje prijatelja ili kada vas neko iznervira nije dozvoljeno zakonom i za to se može platiti kazna

Većina vozača ne zna ovo pravilo: Sirena dozvoljena samo u nekoliko situacija ili plaćate ogromnu kaznu
Copyright Foto: Profimedia

Sirene u kolima služe da upozore nekoga na nepropisno ponašanje u saobraćaju, ali veliki broj vozača ne zna čak ni da postoji kazna ako “legnete” na sirenu ili nekom “svirnete” u znak pozdrava!

Srpski Zakon o bezbednosti u saobraćaju izričit je što se tiče korišćenja sirene tokom vožnje. Dakle, sirena se koristi ako je ugrožena bezbednost saobraćaja, a naročito u tri situacije!

Prva je na putu van naselja ako prilikom preticanja ili obilaženja morate nekoga da upozorite jer bez sirene postoji opasnost od nastanka saobraćajke. Druga situacija je ako se pored kolovoza nalazi dete koje ne obraća pažnju na kretanje vozila. Treća je ako ste na putu van naselja i ulazite u nepreglednu i uzanu krivinu ili na prevoj, gde je mimoilaženje otežano.

Ilustracija, Foto: Profimedia

U zakonu piše da je vozač dužan da zvučni znak upozorenja daje u meri koja je dovoljna da se drugi učesnici u saobraćaju upozore i da ne sme da ne sme da upotrebljava zvučni znak promenljive frekvencije.

Ukoliko postupite suprotno ovim članovima zakona, čeka vas kazna od 5.000 dinara. A zanimljivo je i da zakon dozvoljava da vozač noću, umesto sirene, može da upotrebi svetlosni znak upozorenja.

Sirena se koristi u slučaju opasnosti

Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže za 24sedam da se sirena koristi kao znak upozorenja kada se očekuje da će se desiti nešto opasno i na taj način skreće pažnja drugim učesnicima u saobraćaju.

– Dozvoljeno je korišćenje u situacijama u kojima dolazi u opasnost nečija imovina ili zdravlje. Recimo, zabranjeno je korišćenje sirena u blizini bolnica i škola, ali to važi samo pod uslovom da nije ugrožen nečiji život ili da može nastati šteta – objašnjava Vujanić.

Milan Vujanić, Foto:_ Printscreen/YouTube/safedriveRS011

Međutim, dodaje on, u Srbiji vozači sirenu upotrebljavaju za različite druge stvari.

– Najčešće sviraju kada ih neko iznervira! Recimo, kada se koristi sirena upozorenja da se ne napravi opasna situacija to je dobro, ali kada je već neko napravio a vi pritisnite sirenu onda nema svrhe. Ili, ako neko ne krene na zeleno, a onda njih 10 iza počne da mu trubi! To nije situacija koja je opasna i u kojima svi treba da koriste sirenu – objasnio je on.

Vujanić objašnjava da su vozači dužni da ne prave veliku buku sirenama, naročito ako se nalaze u naseljenim mestima.

– Ako pešak uzme lonac i lupa ulicom, kaznićete ga zbog narušavanja reda i mira. Tako bi trebalo da bude i kod vozača. Dakle vozači su obavezani da ne prave buku više nego što mora – objašnjava on.

Pročitajte još:
Ali Vujanić objašnjava da se ovi prekršaji najčešće ne sankcionišu jer je policajcu teško da utvrdi koji je vozač koristio sirenu, naročito ako je kolona vozila u pitanju.

– Policajac mora da detektuje ko je svirao. Ako ima 10 kola kako da znate ko je upotrebio sirenu. Drugo, morao bi da bude u neposrednoj blizini. Ako ga čuje sa 100 metara dok dođe do njega, vozač može da kaže da nije upotebljavao sirenu i onda mu policajac ne može ništa – zaključio je Vujanić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike