Dr Tiodorović: Bojim se da više nismo u zelenoj zoni! Od korone umro mladić (22) koji nije bio vakcinisan

18.08.2021

08:11 >> 10:32

0

Autor: M. J.

Virus najviše prenose naši građani koji se vraćaju iz inostranstva

Dr Tiodorović: Bojim se da više nismo u zelenoj zoni! Od korone umro mladić (22) koji nije bio vakcinisan
Copyright Branislav Tiodorović, 24sedam/Goran Sivački

Korona brojke iz dana u dan sve su veće, što zabrinjava struku, pa je zbog toga najavljen i sastanak Kriznog štaba. Još uvek se ne zna kada će biti sednica niti koje će odluke biti donete. Ono što je ključno jeste da je pred nama septembar, mesec kada deca kreću u školu. O tome je danas govorio profesor doktor Branislav Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba.

Izjavio je da on, kao i većina roditelja, očekuje da deca od septembra normalno krenu u školu, što znači da neće učiti onlajn, već će se vratiti u školske klupe.

Pročitajte još

– Kada je reč o uzrastu od prvog do četvrtog razreda, tu ne vidim problem – kazao je on.

O festivalima i svadbama

Pixabay-StockSnap

Takođe je istakao da su festivali dobro organizovani i napomenuo da ako se sve mere sprovedu kako valja neće biti mnogo zaraženih.

– Prednost ulaska na događaje imaju oni koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test. Sprovođenje takvih mera na festivalima može doprineti dobrim rezultatima – rekao je on gostujući na TV Prva.

Što se tiče svadbi, ako organizatori žele da posle njih ne bude mnogo zaraženih moraju da što više pažnje posvete primeni vakcinacije, kako korisnika, tako i radnika.

– I zdravlje i ekonomija su bitni, ali bez zdravog radnika neće biti ni profita – rekao je dr Tiodorović.

Nismo u zelenoj zoni

Navodi da Srbija više nije u zelenoj zoni, jer priliv pozitivnih na koronavirus imamo od naših ljudi, a ne od turista.

– Ljudima koji se vraćaju iz Grčke ili drugih zemalja gde postoje žarišta ne može se zabraniti da uđu u Srbiju. Najbolje je da se turisti koji se vraćaju iz tih područja obrate lekaru ili da se testiraju – rekao je dr Tiodorović.

Dodao je da će virus najviše prenositi naši građani koji se vraćaju iz inostranstva.

Takođe je napomenuo da od septembra s radom počinju škole, kao i veliki kolektivi, što znači da će biti više rizika od zaraze.

– Jedino rešenje da se spreči povećani broj zaraženih jeste da se ljudi vakcinišu – istakao je dr Tiodorović.

Mladić (22) umro od korone

On je epidemiološku situaciju u Srbiji ocenio kao nesigurnu, sa tendencijom da pređe u nepovoljnu. To pokazuju brojke novozaraženih i povećan broj hospitalizovanih.

– Prošle noći, mladić od 22 godine je preminuo i nije bio vakcinisan. Preko 92 odsto hospitalizovanih nisu vakcinisani. Nevakcinisani imaju veće šanse da obole sa težom kliničkom slikom, za čak 20 odsto. Zato smo počeli vakcinaciju trećom dozom, sa njom ćemo pokušati da zaštitimo stanovništvo – navodi član Kriznog štaba.

Na pitanje u vezi s novim merama, profesor je naveo da policijskog časa neće biti, kao ni ograničavanja kretanja.

Pročitajte još

– Nema potrebe za tim jer nismo u takvoj situaciji. Međutim, mere koje nismo uklinuli moraju se poštovati – maska, distanca i dezinfekcija – izjavio je dr Tiodorović.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike