Aleksandar I Karađorđević mučki ubijen na današnji dan: Ratovao je uz svoj narod i stekao ugled dobrog ratnika!

09.10.2023

07:13

0

Tog dana, ispred palate Berze, iskočio je jedan čovek noseći u desnoj ruci buket cveća.

Aleksandar I Karađorđević mučki ubijen na današnji dan: Ratovao je uz svoj narod i stekao ugled dobrog  ratnika!
Copyright Profimedia

Kralj Aleksandar I Karađorđević mučki je ubijen na današnji dan 1934. godine u Marseju. Kada je ubijen imao je samo 45 godina.

 

Tog dana, ispred palate Berze, iskočio je jedan čovek noseći u desnoj ruci buket cveća. Uzvikujući "Živeo kraj" prišao je automobilu u kojem je bio kralj Aleksandar. Nakon što je prišao, odbacio je buket cveća i iz pištolja ispalio više hitaca u Aleksandra.

 

Pukovnik Piole, koji je bio najbliži, sa konja je sabljom ubicu oborio na zemlju. Atentator je i u padu, sa zemlje, nastavio da puca na sve oko sebe.

Policija je atentatora uspela da rani, a masa ga je linčovala. Ubrzo nakon toga preminuo je.

Smrtonosne hice ispalio je bugarski terorista, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (VMRO) Vlado Georgijev Černozemski.

On je u kralja ALeksandra ispalio četiri hica. Jedan hitac pogodio je francuskog ministra inostranih poslova Luja Bartua koji je iskrvario i umro.

Napad su organizovale ekstremističke hrvatske organizacije i VMRO, zbog namere da otcepe Hrvatsku i Makedoniju od Kraljevine Jugoslavije. U napad su bile umešane i strane sile, u prvom redu Musolinijeva Italija, koja je imala teritorijalne pretenzije na jadransku obalu.

Kralj Aleksandar I Karađorđević bio je drugi kralj Kralevine Srba, Hrvata i Slovenaca i prvi kralj Kraljevine Jugoslavije.

Profimedia
 

Pre Majskog prevrata, dok je Srbijom vladala dinastija Obrenovića, Aleksandar je živeo van države, uglavnom školujući se.

Aleksandrov otac Petar I je, nakon Majskog prevrata 1903 godine, došao na presto. Aleksandrov stariji brat Đorše odrekao se prestola, pa je tako ALeksandar postao prestolonaslednik.

Kao regent svom ocu od 24. juna 1914. godine, bio je i vrhovni zapovenik srpske vojske u Prvom svetskom ratu, gde je stekao ugled dobrog ratnika i nadarenog vojskovođe.

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca nastala je nakon rata, a on je postao kralj 1921. godine, kada je umro Petar I.

Kralj Aleksandar I bio je vrhovni ladar preimenovane države - Kraljevine Jugoslavije od 3. oktobra 1929. godine.

Atenatna Aleksandra I u Marseju bio jeuspašn, nakon nekoliko neuspelih atentata ranije.

Dragutin Dimitrijević Apis oduđen je i pogubljen nakon što je u Solunu 1926. godine pojušao atentat na kralja ALeksandra.

Nakon usvajanja Vidovdanskog ustava 1921. godine, i komunisti su organizovali neuspešan atentat na kralja Aleksandra I Кarađorđevića.

Petar Oreb i Ivan Herničić, pripadnici ustaškog pokreta, pokušali su u decembru 1922. godine d ubiju Kralja ALeksandra prilikom njegove posete Zagrebu. Taj atentat sprečila je jugoslovenska policija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike