Lažni doktori sve češće ubrizgavaju botoks u kućnim uslovima: "Skandalozno, na sedeljkama i žurkama rade estetske intervencije"

04.10.2023

10:02

0

Naime, u polju estetske hirurgije sve je više nadrilekara koji u neadekvatnim uslovima i bez potrebnog znanja rade razne tretmane

Lažni doktori sve češće ubrizgavaju botoks u kućnim uslovima: "Skandalozno, na sedeljkama i žurkama rade estetske intervencije"
Ilustracija - Copyright Pexels

Devojke u Srbiji sve češće organizuju sedeljke i žurke sa svojim drugaricama na kojima im , onako usput, lažni lekari povećavaju usne, koriguju jagodice, ubrizgavaju botokos, upozoravaju stručnjaci!

Naime, u polju estetske hirurgije sve je više nadrilekara koji u neadekvatnim uslovima i bez potrebnog znanja rade razne tretmane. Kada nešto krene po zlu, ne mogu da im pruže pomoć, a devojke često ostaju sa ožiljcima ili deformacijama.

Opasno po zdravlje

Doktorka Joana Batsialo kaže da u Srbiji ima dosta lekara koji ne poseduju medicinsko znanje, a bez imalo savesti obavljaju razne intervencije, i to gde god stignu!

- Imamo veliki broj lekara koji nisu školovani, koji završavaju brze kurseve ili uče gledajući tuđe radove na internetu. Rade tretmane bez znanja i iskustva! U poslednje vreme, pored toga što nisu stručni, sve češće čujem primere da se tretmani na licu rade i po kućama, privatnim žurkama. To je strašno! Nadrilekarstvo je uzelo maha. Sve te estetske intervencije moraju da rade lekari sa znanjem i dozvolom, u klinici i posebnim uslovima! Ne u dnevnoj sobi - kaže dr Batsialo za Informer.

Profimedia
Tretmane mora da radi stručno lice u odgovarajućim uslovima

Prema njenim rečima, lekar se ne bira prema profilu na društvenoj mreži ili na osnovu slika, već isključivo po preporuci.

- Estetskog hirurga morate da znate, da je neko iz vaše okoline išao kod njega, da ste za njega dobili pozitivnu ocenu.... Mora se ići nekoliko dana na konsultacije, pa se onda spremiti za zahvat. A ne u sobi, nakon konzumiranja alkohola ili duvana, stavljati botokos ili, recimo, hijaluron - navodi naša sagovornica.

Na pitanje kakve posledice može napraviti nestručno urađen tretman, dr Joana odgovara:

- Pacijent ima pravo da traži sertifikat za bilo koje sredstvo, od hijalurona do implanta. Specijalizacija lekara treba da traje dve godine, a često imamo slučaj da brojni lekari počinju samostalno da rade bez nadzora. Jedan loš botoks može dovesti do totalnog zatvaranja jednog oka, utrnuća dela lica ili jake glavobolje. Pacijenti moraju da znaju da ne mogu iz kafića na intervenciju, već moraju da se detaljno konsultuju sa lekarom. Nedostatak kontrole lekara je problem, jer mi ne smemo da se reklamiramo, već da budemo preporučeni naspram svog znanja.

Freepik
 

Tipičan primer kriminala

Sa njom je saglasan i plastični hirurg dr Dimitrije Panfilov. Prema njegovim rečima, ovakav trend je tipičan primer kriminala, koji je, pre svega, opasan po zdravlje.

- Ovo je skandalozno, da se u kućnim uslovima, na sedeljkama i žurkama, rade estetske intervencije. To je opasno po život. To nisu adekvatni uslovi, nisu sterilni, nemate prvu pomoć... A na sve to, rade nestručna lica. Jer nijedan učeni doktor ne bi sebi dozvolio da dođe u nečiju kuću i stavlja hijaluron ili botoks pacijentima. Ne razumem takve doktore i takav način rada, ali i razmišljanje tih žena mi nije jasno. Nisu ni svesne koliko na taj način ugrožavaju sebi zdravlje. Šta im je teško da dođu u proverenu ordinaciju kod stručnjaka i obave šta žele - napominje dr Panfilov i dodaje:

- Zamislite da prilikom zahvata u stanu ili kući nešto krene po zlu, kako bi im se pružila prva pomoć?! Šokiran sam čega se sve ljudi neće setiti... Zato apelujem na devojke da ne rade takve stvari, jer mogu da ugroze ne samo svoj izgled već i zdravlje.

Posledice loših tretmana

* podlivi
* ožiljci
* jake glavobolje
* deformacije lica
* zatvaranje oka
* utrnuće dela lica

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike