"Hara" nekoliko virusnih infekcija i ovo su simptomi: Dr Ostojić otkriva da li imaju kovid pacijente u KBC "Dragiša MIšović"

20.09.2023

18:13

0

Na pitanje da li su deca u ovom soju ugroženija ona je rekla da se očekuje se da će biti više obolelih jer su krenuli i vrtići i škole

"Hara" nekoliko virusnih infekcija i ovo su simptomi: Dr Ostojić otkriva da li imaju kovid pacijente u KBC "Dragiša MIšović"
Bolesno dete - Copyright Freepik

Načelnica Bolnice za dečije plućne bolesti KBC "Dragiša Mišović" Olivera Ostojić izjavila je danas da u tom kliničkom centru trenutno nema nijednog kovid pacijenta.


Ona je za Tanjug rekla da je šesnaestoro dece hospitalizovano sa respiratornim problemima ili tegobama u stomaku sa blagom kliničkom slikom, što je prema njenim rečima, karakteristično za ovaj period godine.

Dodala je da poslednjih nedelju dana ima više dece koja imaju kako respiratorne probleme, tako i gastrointestinalne probleme, kao i da su to obično virusne infekcije praćene visokom temperaturom, povraćanjem, dijarejom, dok s druge strane je to bronhitis koji su karakteristični za ovaj period godine.

 

"Što se tiče korone, trenutno nemamo nijednog pacijenta, pre dve nedelje smo imali bebu od tri i po meseca koja je bila visoko febrilna sa znacima respiratorne infekcije, kovid pozitivna, ali sa blagom kliničkom slikom".

Na pitanje da li su deca u ovom soju ugroženija ona je rekla da se očekuje se da će biti više obolelih jer su krenuli i vrtići i škole, ali da je sve to i dalje sam početak.

"Tek je sam početak, ovo što sada dolazi trenutno i testirani i netestirani imaju vrlo blagu kliničku sliku koja prolazi kroz nekoliko dana i to su blagi simptomi", rekla je Ostojić.

Kada je reč o merama koje su na snazi u KBC "Dragiša Mišović", kao i o broju hospitalizovane dece, Ostojić kaže da su dve i po godine tokom pandemije bili bolnica koja je primala samo kovid pozitivne pacijente, te da su zbog toga bili organizovani u epidemiološkom smislu.

Kaže i da je osoblje u zdravstvu puno naučilo i da je potpuno spremno
.
"Puno smo naučili i mi smo potpuno spremni, epidemiološke mere koje smo imali i ranije, povećana higijena, nošenje maski u zatvorenom prostoru", objasnila je Ostojić.

Dr Balević: Nema mesta panici
 

Kardiolog sa Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Miljana Balević objasnila je da broj od 1.529 pozitivnih na kovid ukazuje na to da moramo biti obazrivi i primenjivati kako ličnu tako i higijenu prostora u kom boravimo kako bismo smanjili verovatnoću od zaražavanja, ali i nošenje maski kako bismo se što više zaštitili.

"Za sada mi regularno radimo sve operacije i sve intervencije, a pacijenti koji dolaze na neku od dijagnostičkih procedura koje su ozbiljnije su u obavezi da donesu antigenski tekst, nakon čega se radi snimanje", rekla je Balević.

Tanjug/Sava Radovanović
 


Dodala je da se nada da je novi soj korona virusa mutirao toliko da ne može da nas obori kao i da se nada da će imuniteti ljudi, ako na njih utičemo adekvatnom ishranom, uticati na to da klinička slika bude što blaža.

"Ne treba upadati u nekakvu vrstu panike, neophodno je da budemo obazrivi, a ključ je u tome da se pravilno odnosimo prema sebi i prema prosotru u kome živimo i radimo", rekla je Balević i dodala da se sa virusima nikada ne zna, ali da je struka spremna i da su tu za bilo kakvu vrstu reakcije i pomoć najugroženijima.

"Moramo voditi računa o sebi, da se hranimo zdravo, da ishrana bude zdrava, puna vitamina i proteina kako bi organizam što brže savladao virus", rekla je Balević i podsetila da i vakcina predstavlja jedan vid zaštite.

Objasnila je da je čim postoji neki od respiratornih simptoma ili problema sa stolicom važno uraditi test na kovid.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike