Stravična oluja "Danijel" razara Grčku! Srpski turisti zarobljeni u hotelu, bujica im odnela automobil u more (VIDEO)

05.09.2023

23:04

0

Stravična oluja "Danijel" razara Grčku, a desetak srpskih turista, koji letuju na grčkom poluostrvu Pilion blizu Volosa su zarobljeni u hotelu

Stravična oluja "Danijel" razara Grčku! Srpski turisti zarobljeni u hotelu, bujica im odnela automobil u more (VIDEO)
dramatično nevreme u Grčkoj - Copyright Tanjug/George Kidonas/InTime News via AP

Građanima i turistima u pogođenoj regiji Volosa i okolini večeras je stiglo obaveštenje o zabrani kretanja i izlaženja iz domaćinstava bez preke potrebe. Kako se navodi na društvenim mrežama, i srpski turisti su dobili poruku upozorenja, čije poštovanje je neophodno. Potopljen je i Pilion i Skijato, gde bujice teku ulicama.

 

 

- Podseća se da je na snazi zabrana saobraćaja u prefekturi Magnezija, po nalogu grčke policije, zbog razvoja opasnih vremenskih uslova - navodi se na fotografiji koja je podeljena na Fejsbuk stranici "Grčka info".

 

 

U Zagori je inicijalno izmereno 516 milimetara kiše, dok je usled očekivanog nastavka intenzivnih padavina oborio rekord koji je zabeležen 2020. godine.

 

 

 

 

Najveća dnevna količina padavina izmerena je do 20.45 časova i iznosi 754 milimetara.

Prethodni rekord je bio 644 milimetra i zabeležen je na Paliki, Kefaloniji tokom mediteranskog ciklona koji je pre tri godine pogodio ovu oblast.

 

 

Srbima bujica odnela automobile u more

Stravična oluja "Danijel" razara Grčku, a desetak srpskih turista, koji letuju na grčkom poluostrvu Pilion blizu Volosa, kontaktiralo je pre nekoliko sati ambasadu Srbije u Atini. 

Jednom Srbinu je bujica odnela automobil u more.

Kako javljaju članovi grupe „Grčka info“ na društvenim mrežama, delovi poluostrva su bez struje, vode i interneta. Turisti su onemogućeni da napuste hotele, a u jednom od njih u kome su smešteni srpski turisti, voda je doprla do prvog sprata, navodi se.

 

 

- Kiša je trenutno prestala da pada, ali zbog velike količine vode, koja je duboka i do metar i po, teško je prići njihovoj lokaciji. Ipak, svi su dobro, nema povređenih, a ukoliko policija i lokalne vlasti procene da nisu bezbedni, biće evakuisani na sigurnu lokaciju - kažu u ambasadi.

U nevremenu su stradale dve osobe, a desetine ljudi je zarobljeno u hotelima na plažama Volosa.

Zvaničnici Piliona saopštili su da se pet osoba vodi kao nestali.

Da će građani Grčke dugo pamtiti ovu oluju postalo je sasvim sigurno kada je snimljen vodeni tornado na ostrvu Evija, dok je jedna žena nestala u Toroniju posle vožnje kanuom.

Zabrana kretanja na Skijatosu

Ostrvo Skijatos koje se nalazi naspram Volosa i koje je u jeku turističke sezone, takođe je pogođeno jakim nevremenom.

Kiša na ovom ostrvu je padala više od 24 sata bez prestanka.

Uvedena je i zabrana kretanja koju je odobrila grčka policija jer su, prema rečima gradonačelnika ostrva Todorisa Cumasa, putevi od Tzanerije do Nacionalnog parka "Kukunarijes" potpuno poplavljeni.

Grčki kanal Skai javio je da je na aerodromu na Skijatosu zarobljeno oko 300 ljudi.

Er Srbija: Za sutra odloženi čarter letovi između Beograda i Skijatosa

Usled izrazito nepovoljnih vremenskih uslova i zatvaranja aerodroma na grčkom ostrvu Skijatos, današnji čarter let "Er Srbije" JU9140 iz Beograda za Skijatos, kao i povratni let JU9141 sa Skijatosa za Beograd, odloženi su za sutra, saopštila je nacionalna avio-kompanija.

"Er Srbija" je navela da je u kontaktu sa turističkim agencijama koje su organizatori putovanja i moli putnike da za više informacija kontaktiraju svoju turističku agenciju.

Bezbednost putnika i članova posade su najvažniji prioritet za "Er Srbiju", naglasio je nacionalni avio-prevoznik.


Bonus video:

Privatna arhiva/Ivana Stanojević


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike