Leto se ne predaje, ali neće još dugo! Ristić prognozirao kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca - biće i snega!

01.09.2023

09:00

0

Autor: R.M.

U prvom delu meseca biće sunčano, ali se već u drugom može očekivati jesenje vreme

Leto se ne predaje, ali neće još dugo! Ristić prognozirao kakvo nas vreme očekuje do kraja meseca - biće i snega!
Copyright Tanjug/Tara Radovanović/AP/Darko Vojinović

Iako prema meteorološkim kriterijumima kraj avgusta znači i kraj leta, neće zaista biti tako, kaže meteorolog Ivan Ristić u svojoj prognozi.

- Već u prva tri septembarska dana očekujemo pretežno vedro vreme, dosta sunčanih intervala i bez padavina. Vetar će biti slab, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura biće u intervalu od 13°C do 19°C, najviša dnevna u petak od 26°C do 29°C, za dane vikenda od 28°C do 32°C.

U ponedeljak 4. septembra prolazno naoblačenje će doneti kišu i osveženje, ali neće biti jakih oluja i obilnijih pljuskova. Minimalna temperatura od 15°C do 19°C, tokom dana od 24°C do 27°C. Vetar će biti u skretanju na pojačan severozapadni, jak u Vojvodini i na istoku zemlje.

U utorak 5. septembra očekujemo više sunčanih intervala. Duvaće severni i severozapadni vetar, pojačanim intenzitetom na istoku zemlje. Minimalna temperatura od 12°C do 16°C, maksimalna od 25°C do 29°C.

Od srede 6. septembra pa do kraja prve dekade septembra pretežno sunčano i toplije. Temperatura će biti u postepenom porastu i krajem sledeće nedelje, minimalna će se kretati od 14°C do 19°C, a maksimalna od 28°C do 32°C.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 


U drugoj dekadi septembra smena sunca i oblaka koji mogu doneti pljuskove kiše, temperatura će biti u postepenom manjem padu i biće malo iznad normale za drugu dekadu septembra, jutarnja od 12°C do 16°C, a najviša dnevna od 25°C do 29°C. - napisao je Ristić.

On je dodao da će ove godine letnje temperature u većem delu Evrope potrajati do kraja kalendarskog leta i početka jeseni, koja ove godine dolazi 23. septembra.

- Polarni vorteks se polako formira iznad Artika, ali je još uvek slab, usled čega lakše može doći do spuštanja artičkog vazduha na jug. U drugoj polovini septembra očekuje se i prvi priliv tog hladnog artičkog vazduha u severnu Evropu i Rusiju, što će u tim zemljama istovremeno označiti kraj leta i početak jeseni. Sa kalendarskim dolaskom jeseni u našoj zemlji doći će takođe do prodora hladnog vazduha iz severne i srednje Evrope koji će usloviti naoblačenje, kišu, pojačan severozapadni vetar i osetniji pad temperature.

- Nulta izoterma biće na 2.000 m nadmorske visine, tako da se provejavanje prvog snega može očekivati na Kopaoniku. Jutarnja temperatura posle razvedravanja biće između 5°C i 10°C, a najviša dnevna temperatura u ovom periodu kretaće se od 15°C do 20°C, što će biti ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Dakle, u trećoj dekadi septembra prelazimo na slojevito oblačenje i topliju garderobu - prognozira meteorolog.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike