Srpkinja o letovanju u Grčkoj: I Nemci su paradajz turisti! Da Srbi rade ono što rade oni, portali bi ih "sahranili"

30.08.2023

20:57

2

Lidija se dotakla pojma "paradajz turista", koji često negativno ocenjuje ponašanje određenih turista iz Srbije

Srpkinja o letovanju u Grčkoj: I Nemci su paradajz turisti! Da Srbi rade ono što rade oni, portali bi ih "sahranili"
paradajz turisti u Grčkoj - Copyright Printskrin/Fejsbuk/Grčka uživo

U okviru popularne Fejsbuk grupe "Live from Greece", jedna korisnica, Lidija, je istakla zanimljivo zapažanje koje je primetila tokom svog letovanja. Ona je ukazala na fenomen da se često iste stvari koje rade i strani turisti i turisti iz Srbije tumače na različite načine i podvrgavaju dvostrukim standardima.

U svom postu, Lidija se dotakla pojma "paradajz turista", koji često negativno ocenjuje ponašanje određenih turista iz Srbije.

Ona je istakla da iako možda nisu svi Srbi bogati, većina se "skrpi" za letovanje i da za iste novce dobiju više u Grčkoj u odnosu na crnogorsko i hrvatsko primorje.

"Nisam raspoložena za pisanje, ali moram, jače je od mene. Čitam danima po portalima, o srpskim turistima, naročito onim "paradajz", njihovom ponašanju i slično pa mi je muka. Ovako: jedna sam od, ne tako velikog broja ljudi, koji se "skrpe" za letovanje, najviše zbog deteta, kao 90% Srba, a onda nastavila:

"Nemam ništa protiv crnogorskog i hrvatskog primorja, ali za iste pare, u Grčkoj, dobijemo više svega ( ne bih detaljsala). Dalje, mogla sam da letujem all inclusive 10 dana, ali rešila sam da budem "paradajz" turista, 15 dana. Stvar izbora.

Profimedia
 

Navela je primer kako strani turisti, konkretno Nemci, nose termose sa kafom na plažu, ali to tumače kao "uživanje i štedljivost".

Međutim, kad to isto uradi neko iz Srbije, brzo biva stigmatizovan kao "paradajz turista". Lidija je istakla i da je to samo jedan od mnogih primera dvostrukih standarda.

Kroz duhovit ton, ona je izrazila frustraciju što se slične stvari koje rade i stranci tumače drugačije kad ih urade turisti iz Srbije. Takođe je podelila priču o komšijama iz inostranstva koji su uneli nameštaj izvan apartmana, ističući da takvo ponašanje ne bi prošlo neprimećeno da su to uradili Srbi.

Ovako su sigurni, što se obroka tiče. Elem, da smo mI to uradili, već bi bili na nekom portalu. O tome, kako mere svaki gram svega što kupe, neću da pišem. Eto, malo da "pljucnem" po drugima, ukratko, materijala ima, ali me mrzi.", napisala je ona u objavi, koja je već dva dana u žiži pažnje članova grupe.

Njena objava je privukla pažnju članova grupe, što ukazuje na to da je tema prepoznata i da se mnogi identifikuju s tim iskustvima i zapažanjima. 

Bonus video:

Privatna arhiva/Ivana Stanojević

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike