Veliki jubilej: Pošta Srbije obeležiće sutra 100 godina PTT muzeja!

23.08.2023

15:01

0

Autor: 24sedam

PTT muzej u Beogradu bavi se zaštitom, prikupljanjem, proučavanjem i izlaganjem predmeta i dokumenata iz istorije poštanskog, telegrafskog i telefonskog saobraćaja. Osnovan je 31. jula 1923.

Veliki jubilej: Pošta Srbije obeležiće sutra 100 godina PTT muzeja!
Ptt muzej 2 - Copyright Printscreen/Google Maps

Pošta Srbije obeležiće sutra veliki jubilej - 100 godina PTT muzeja, otvaranjem prigodne izložbe "Iz prvog u drugi vek" i predstavljanjem emisije prigodnih poštanskih maraka.

Na obeležavanju jubileja, u PTT muzeju, govoriće v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević i rukovodilac PTT muzeja Marko Jelić, najavljeno je iz Pošte.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
 

PTT muzej u Beogradu bavi se zaštitom, prikupljanjem, proučavanjem i izlaganjem predmeta i dokumenata iz istorije poštanskog, telegrafskog i telefonskog saobraćaja. Osnovan je 31. jula 1923, kada je Ministarstvo pošta i telegrafa Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donelo prvi Pravilnik o muzeju.

Pravilnikom je definisan rad i organizacija muzeja i formiran je fond sa eksponatima koji su organizovano prikupljani od 1888. godine. 

Muzej je svečano otvoren za javnost 1958. godine, a nova stalna postavka otvorena je 2013. 
Izložba "Iz prvog u drugi vek" daje presek istorije poštanskog saobraćaja i telekomunikacija, i predstavlja eksponate iz muzejskog fonda i privatnih kolekcija.

Velikom jubileju Pošta Srbije posvetila je emisiju prigodnih poštanskih maraka, na kojoj su motivi eksponati iz fonda PTT muzeja, gde se i danas mogu videti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike