Ministarstvo prosvete objavilo detaljno uputstvo za novu školsku godinu

25.08.2021

11:58 >> 14:14

0

Sugestija je da susreti i sastanci budu održani 31. avgusta

Ministarstvo prosvete objavilo detaljno uputstvo za novu školsku godinu
Copyright Tanjug/Frank Rumpenhorst/dpa via AP)

Ministarstvo prosvete poslalo je danas osnovnim i srednjim školama detaljna uputstva za organizovanje obrazovno-vaspitnog rada u otežanim uslovima počevši od 1. septembra.

– Direktori ustanova su u obavezi da omoguće svim zaposlenima u školi i roditeljima učenika da se blagovremeno upoznaju sa sadržajem odgovarajućeg stručnog uputstva i uputstvima o merama zaštite i da dogovore načine komunikacije koji će biti u funkciji dosledne primene dogovorenih mera, postupaka i aktivnosti za zaštitu zdravlja učenika i zaposlenih – navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Pročitajte još

Takođe, kako je navedeno u saopštenju, imajući u vidu poseban značaj početka školske godine za učenike prvog razreda u osnovnoj i srednjoj školi i učenike petog razreda u osnovnoj školi, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji prvih susreta nastavnika i odeljenskih starešina sa učenicima i roditeljima učenika i to tako da se primene sve mere zaštite od širenja virusa: fizička distanca, zaštitne maske, spoljašnji prostor škole, veliki unutrašnji prostori, predstavljanje i razgovori u manjim grupama, pauze između sastanaka sa obaveznim merama za čišćenje i pripremu prostora i ostale epidemiološke mere.

Sugestija je da susreti i sastanci budu održani 31. avgusta.

– U periodu od 25. do 31. avgusta 2021. godine na regionalnom ili opštinskom nivou biće održani sastanci sa direktorima škola kao vid dodatne podrške školama u rešavanju konretnih stručnih i/ili organizacionih pitanja od značaja za uspešan početak školske godine. O terminima ovih sastanaka direktori škola će biti obavešteni posredstvom nadležne školske uprave – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete je navelo i da će najveći broj škola biti spreman da pripremi i realizuje efektivan i efikasan plan obrazovno-vaspitnog rada s obzirom na to da se u prethodne dve školske godine steklo značajno profesionalno iskustvo sa vrlo dobrim rezultatima rada i da se pokazalo da su u većini škola najjači ljudski resursi.

– Ministarstvo očekuje da će se održati visok nivo solidarnosti, kolegijalnosti i podrške tokom otežanog rada, što je bio slučaj i u prethodnom periodu. U susret novoj školskoj godini potrebno je iskoristiti stečeno znanje i podržati timski rad u iznalaženju najboljih obrazovnih rešenja kojima će se umanjiti uticaj epidemioloških prepreka i ograničenja – piše u saopštenju.

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, podsetimo, jedna od glavnih tema bila je početak školske godine, a odlučeno je da nastava počne 1. septembra i da će časovi traju uobičajenih 45 minuta.

Stručna uputstva za organizaciju rad u osnovnoj školi možete pročitati klikom OVDE,. Što se tiče uputstva za srednju školu možete ih pročitati OVDE.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike