Čačanska kompanija: Čips uništen, bio namenjen samo jednom kupcu kao robna marka

04.08.2023

18:50

0

Chips Way je odmah kontaktirala svog kupca i obavestila ga da će cela pošiljka biti preventivno uništena

Čačanska kompanija: Čips uništen, bio namenjen samo jednom kupcu kao robna marka
Čips - Copyright Profimedia

Kompanija Chips Way d.o.o. iz Čačka je 28. jula 2023. obaveštena od strane svog kupca, kompanije Plodine, da je prilikom carinjenja pošiljke od 33 paleta rebrastog čipsa paprika od 150 grama uočena neusklađenost. Na analizi je utvrđeno da je nivo akrilamida, supstance koja se ne smatra bezbednom u prehrambenim proizvodima, bio viši od dozvoljenog limita.

Nakon što je primila informaciju, Chips Way je odmah kontaktirala svog kupca i obavestila ga da će cela pošiljka biti preventivno uništena, a zamenska roba će biti poslata u najkraćem roku. Takođe, istakli su da je ova pošiljka bila namenjena samo za tržište Hrvatske, za jednog kupca.

U svom saopštenju, kompanija naglašava da redovno sprovodi analize svojih proizvoda i da je uvek podvrgnuta kontroli nadležnih organa, što ukazuje na njihovu posvećenost kvalitetu i bezbednosti proizvoda.

„Odmah po prijemu informacije smo kontaktirali kupca, obavestili ga da će celokupna pošiljka biti preventivno uništena i da će zamenska roba biti poslata u najkraćem roku. Redovna isporuka je krenula već od ove nedelje. Napominjemo da je ovaj proizvod bio namenjen isključivo kao robna marka za tržište Hrvatske, za jednog kupca“, navodi se u saopštenju.

Pixabay Profimedia
 

Kompanija, kako se dodaje, „radi redovne analize svojih proizvoda i u kontinuitetu je podvrgnuta kontroli nadležnih organa“.

Podsetimo, Evropski sistem za brzo uzbunjivanje RASFF, objavio je da je visok nivo akrilamida pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji.

Čips koji se iz Srbije izvozio u Hrvatsku, gde je zbog nedozvoljene količine akrilamida uništen, imao je rok trajanja do 25. decembra 2023. godine.

Bar kod ovog proizvoda je 3 856025 853261, serija L28062023 (L280623 A09:31).

Iz odgovora hrvatskog Državnog inspektorata vidi se – po bar kodu i nazivu čipsa – da je reč o čipsu proizvedenom kao „robna marka“ za određeni trgovinski lanac u Hrvatskoj („Plodine“).

U međuvremenu je saopštenjem reagovala i Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije, navodeći  na svom sajtu da je izdala nalog za vanrednu kontrolu pogona za proizvodnju spornog proizvoda (na navodeći o kojem proizvođaču je reč).

„Kontrola je u toku i nakon dobijanja rezultata analiza, objavićemo detaljnije informacije i mere koje će poljoprivredna inspekcija preduzeti“, navodi se u saopštenju inspekcije.

Šta je akrilamid

Akrilamid je hemijsko jedinjenje za koje se smatra da može da poveća rizik od razvoja kancera.

Ovo jedinjenje prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane, pri visokim temperaturama, i to one koja sadrži skrob.

Akrilamid se formira od šećera i aminokiselina, uglavnom one koja se zove asparagin, koje su prirodno prisutne u mnogim namirnicama.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike