Srpski vatrogasci u Grčkoj u pripravnosti, napravljen dogovor kako postupati u narednim danima

31.07.2023

11:39

0

Autor: I.K.

Srbija je poslala tim Sektora za vanredne situacije MUP-a koji pomaže lokalnom stanovništu i učestvuje u gašenju požara

Srpski vatrogasci u Grčkoj u pripravnosti, napravljen dogovor kako postupati u narednim danima
Copyright Instagram/MUP Srbije

Požari u Grčkoj se smiruju i situacija je nešto bolja nego prethodnih dana. Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a navodi za RTS da se srpski vatrogasci-spasioci koji su otišli u Grčku kako bi pomogli u gašenju šumskih požara koji su pogodili tu zemlju nalaze u pripravnosti, te da su spremni da reaguju gde god je to potrebno na tlu Grčke.

Nikolaus Papadandunakis, počasni konzul Srbije u Grčkoj navodi za RTS da su požari u toj zemlji pod kontrolom, da na Kritu gde je on počasni konzul ove godine nije bilo velikih požara, te da su u tom delu Grčke Srbi bezbedni.

Nekoliko hiljada ljudi evakuisano je zbog šumskih požara, koji su ovih dana stvorili velike probleme stanovnicima Španije, Italije, Turske, a najteža situacija je u Grčkoj. U tu zemlju Srbija je poslala tim Sektora za vanredne situacije MUP-a koji pomaže lokalnom stanovništu i aktivno učestvuje u gašenju požara.

Milenković je naglasio da su srpski vatrogasci imali sastanak kako sa grčkim vlastima, tako i sa predstavnicima štaba koji rukovode međunarodnim timovima, te da je napravljen dogovor o tome kako postupati u narednim danima.

"Prema poslednjim informacijama koje imamo od naših kolega koji su upućeni u Grčku, može se zaključiti da je malo stabilnije, u odnosu na prethodne dane kada je njihovo angažovanje bilo u punom kapacitetu na gašenju požara na otvorenom prostoru. Jučerašnji dan su iskoristili za psihofizičku pripremu za ono što ih očekuje, takođe za pripremu opreme, sagledavanje materijalno-tehničke pripremljenosti", kaže Milenković.

Navode da grčke vlasti sprovode istragu da li je požar izazvan ljudskom nepažnjom.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike