Ekipe Hitne pomoći imaju pune ruke posla: Povećan broj intervencija zbog paklenih vrućina - ne izlazite napolje bez preke potrebe

17.07.2023

12:16

0

Znam da stariji ne vole prostorije koje su rashlađene klimom, ali ako pitate srce biće vam zahvalno zbog toga - rekla je doktorka Ivana Stefanović

Ekipe Hitne pomoći imaju pune ruke posla: Povećan broj intervencija zbog paklenih vrućina - ne izlazite napolje bez preke potrebe
Urgentni centar - Copyright ATA Images/ Miloš Tešić

Zbog kolapsa izazvanih vrućinom i visokim temperaturama ekipe Hitne pomoći u Beogradu i Šapcu imale su veći broj intervencija na javnim mestima nego obično i apelovale na građane da ne izlaze napolje bez preke potrebe i da provode vreme u rashlađenim prostorijama.

Doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći rekla je da su do 10 časova ekipe te službe obavile 45 intervencija, od toga 13 na javnim mestima i da su ukoliko se isključe dve saobraćajne nezgode svi pozivi bili povezani sa kolapsima izazvanim vrućinom. Dodala je da su pozivi građana tokom noći obično ređi u odnosu na dnevne, ali da su se sada praktično izjednačili jer su i noći tople.

- Intervencije će smanjiti jedino to ako se sugrađani budu razumno ponašali, što znači ne izlaziti napolje bez preke potrebe. Deca ne treba da se izvode napolje, a posebno ne treba da izlaze osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti. Ovo vreme ne prija nikome i ko god nema potrebu da bude nepolju ni ne treba da bude. Naše srce je najviše pogođeno. Srce radi pod pritiskom na ovim temperaturama. I nekada ne može da izdrži i alarmira kako bi mu se pomoglo - rekla je Stefanović.

AP Photo/Darko Vojinović
 

Ona je preporučila svima da dan provode u rashlađenim prostorijama.

- Znam da stariji ne vole prostorije koje su rashlađene klimom, ali ako pitate srce biće vam zahvalno zbog toga - rekla je Stefanović.

Dodala je da ukoliko na ulici uočimo osobu koja je kolabirala prvo je potrebno da proverimo da li je svesna, da ako ne reaguje na dozivanje i ako ne reaguje na bol sigurno je bez svesti i u tom slučaju potrebno je pozvati Hitnu pomoć.

- Ukoliko osoba dolazi svesti i bude joj malo bolje. Slobodno joj dajte da jede i pije i uvedite u rashlađenu prostoriju. Ako se i pored toga ne oseća dobro, pozovite Hitnu pomoć i ostanite uz nju dok ekipa ne dođe - rekla je Stefanović.

Savetovala je sve koji moraju da odlaze na posao i da koriste vozila gradskog prevoza, u kojima nekada ima, a nekada nema klima uređaja da sa sobom uvek nose neku tečnost, nešto slano i slatko.

- Srcu su potrebni šećeri, poput voća. Ali i nešto slano pošto putem znojenja telo gubi elektrolite. To će vam mnogo poći da prebrodite ovakav dan - rekla je Stefanović.

Doktorka Vera Terzić iz šabačke Hitne pomoći navela je da je ta služba u poslednjih 48 časova obavila 192 pregleda, od toga 37 terenskih, a kako je pojasnila najveći broj odnosio se na kolapse na ulici i povrede.

- Apelujemo na naše sugrađane da ne izlaze u periodu od devet do 18. Tu preporuku smo produžili jer su sada i noći jako tople - rekla je Terzić.

Preporučila je da ukoliko iz nekog razloga građani ipak moraju da napuste rashlađene prostorije da budu laganije obučeni i da biraju garderobu izrađenu od prirodnih materijala.

- Nosite sa sobom bočicu vode. Ukoliko radite na suncu zaštitite glavu i pravite što češće pauze - rekla je Terzić.

Kada je u pitanju ponašanje na kupalištima Terzić je savetovala građane da ne ulaze pregrejani u hladnu vodu.

- Nikako posle obroka, a trudite se da smanjite unos alkohola i kofeinskih proizvoda - navela je Terzić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike