Stižu nam tropski dani i upozorenje doktorke: Ovaj potez može da dovede do smrti za nekoliko minuta, prekinite to da radite

09.07.2023

07:10

0

Pet do deset minuta je dovoljno da dete dehidrira i upadne u komu i može da dođe do nesagledivih posledica - upozorila je doktorka

Stižu nam tropski dani i upozorenje doktorke: Ovaj potez može da dovede do smrti za nekoliko minuta, prekinite to da radite
Sunčano vreme - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Leti su, tokom tropskih dana i noći, najugroženija mala deca do tri godine, jer im je koža tanja, puno se znoje i veoma brzo dehidriraju.

Posebno je opasno ostavljati ih u automobilu na suncu, ni na minut, kako odrasli često umeju da urade.

- Ako je temperatura napolju 24 stepena, a automobil stoji na suncu, za 5–10 minuta u kolima će biti 38 stepeni. Za pola sata preko 50, za 45 minuta 70–80 stepeni. Pet do deset minuta je dovoljno da dete dehidrira i upadne u komu i može da dođe do nesagledivih posledica, pa čak i smrtnog ishoda - upozorila je pedijatar Olivera Todorović.

Ona je apelovala na roditelje da decu ne ostavljaju u automobilu, ali ni kućne ljubimce.

"Automobili smrti"

Dečak (3) preminuo je u automobilu u Džordžiji prošle godine, nakon što ga je baka zaboravila na zadnjem sedištu vozila.

Dete se ugušilo u vozilu u kom je bilo zarobljeno dva sata i 45 minuta, dok je spoljašnja temperatura iznosila 35 stepeni Celzijusa.

Iste godine petogodišnji dečak preminuo je u vrelom automobilu u Teksasu, dok se njegova porodica pripremala za proslavu rođendana njegovog starijeg brata i sestre.

"Crna" statistika

Prema statistici, od 1998. godine 912 dece je umrlo u uzavrelim kolima. U većini slučajeva, roditelj ili staratelj ih je zaboravio.

Javnost još pamti jeziv slučaj iz Knina, kada je otac zaboravio sina (5) u kolima, koji je ostao zatvoren u vrelom vozilu nekoliko sati, a od prizora njegovog beživotnog tela bili su u šoku i inspektori i ljudi, koji su ga pronašli.

Mališanov otac, koji je profesionalni vojnik, svako jutro je vozio dete u vrtić. Kobnog dana dobio je poziv da se hitno javi u kasarnu. Zaboravio je da nije ostavio dečaka u predškolsku ustanovu. Parkirao je kola i otišao u kasarnu. Dete je ostalo u kolima. Šta se desilo shvatio je tek kad ga je žena oko 15 časova pozvala i pitala gde je dete

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike