Kako izgleda proslava Nikoljdana u vreme pandemije: Bili smo gosti na krsnoj slavi u Kruševcu

20.12.2020

20:10 >> 20:14

0

Reportere 24sedam nesebično je ugostila jedna kruševačka porodica

Kako izgleda proslava Nikoljdana u vreme pandemije: Bili smo gosti na krsnoj slavi u Kruševcu
slava slavski kolač - Copyright 24sedam/Milica Vujović

Članovi Kriznog štaba, stručnjaci i epidemiolozi danima su upozoravali i apelovali na građane da krsnu slavu, Sveti Nikola, treba proslavljati u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama zbog aktuelne pandemije koronavirusa.

Upravo na jednoj takvoj slavi reportere našeg portala ugostili su članovi porodice iz Kruševca, koji su želeli da ostanu anonimni, a koji su se pridržavali preporučenih epidemioloških mera.

Domaćinska atmosfera

Pokucali smo na vrata, a članovi ove četvoročlane porodice dočekali su nas sa širokim osmehom. Prava domaćinska atmosfera i miris tamjana iz kandila osetili su se na samim vratima ovog doma, a domaćini su nas odmah poslužili žitom. Na stolu su se nalazili osvećeno vino, slavska sveća, ikona i kolač, ali i postavljeni tanjiri i hrana.

24sedam/Milica Vujović

Ova porodica je, kako nam kažu njeni članovi, odlučila da krsnu slavu proslavlja u porodičnom domu, okružena najmilijima, a rešili su i da neće, kao ranijih godina, slaviti dva dana.

Gosti su pristizali, uglavnom ljudi srednjeg doba. Mladi nisu želeli da rizikuju i da ugroze njihovo zdravtveno stanje, pa su se prisutni brojali na prstima jedne ruke. Čuveno laktanje sa maskom na licu ni ovoga puta nije izostalo. Pojedini među njima odmah su otrčali da operu ruke, dok su drugi prskali dezinfekciono sredstvo.

Domaćica potom reče:

– Sve smo obezbedili, ništa ne brinite – i pozva ih da sednu za sto i posluže se.

Sedoše svi. Distanca od preporučenih metar i po nije mogla da bude u potpunosti ispoštovana, ali zato glasna muzika, pevanje, rukovanje, grljenje i ljubljenje na ovaj dan su izostali. Vladala je svečana i intimna atmosfera.

Bez gužve

Glavna tema ovog svetog dana bio je koronavirus. Jedan od gostiju, koji je došao iz susednog grada, povika kako kako nije bilo gužve na putu, što ga je, vidi se, baš obradovalo.

– Stigli smo brže nego što smo očekivali, putevi su bili gotovo prazni. A, sećam se ranijih godina…uh! Ove godine ipak ne važi ono pravilo da pola Srbije Svetog Nikolu slavi, a pola ide u goste. Tako da se osećam privilegovano što sam na spisku pozvanih gostiju – našali se on.

Svi se tiho zakikotaše, a zatim se i domaćica nadoveza:

Profimedia

– Ove godine bilo je lakše naći i ribu. Trgovci kažu da je opao promet za 30 odsto, ali zato je ponuda u ribarnicama bila velika. Svega je bilo u izobilju – navela je ona.

Pročitajte još
Nizale su se priče o broju zaraženih, proslavi Nove godine, otvaranju kovid bolnice u ovom mestu i rođacima iz dalekih zemalja koje ove godine nišu mogli da dođu…

Gosti su sedeli do ranih večernjih sati, kada ih je prekinuo glas sa televizora – voditeljka je u tom trenutku govorila o epidemiološkoj situaciji i gosti zaključiše da je vreme da krenu. Jedan po jedan zahvalio se na ručku, izvinio u ime onih koji nisu došli, a na rastanku svi zaključiše jednu stvar.

Svrha krsne slave

– Najbitnije je da se ovaj dan proslavi u krugu porodice, da tradiciju sačuvamo koliko možemo u teškim vremenima, a bez straha i rizika da ćemo nekome da naudimo. Možda je vreme da uvidimo tu pravu suštinu praznika  – složili su se oni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike