Muftija Jusufspahić čestitao Kurban-bajram

27.06.2023

12:56

0

Muslimani se, prema rečima muftije, u vreme Kurbanskog bajrama prisećaju da je požrtvovanost sastavni deo ljudskog života

Muftija Jusufspahić čestitao Kurban-bajram
Mustafa Jusufspahić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić čestitao je danas nastupajući praznik Kurban-bajram svim muslimanima u Srbiji i svetu uz želju da ga provedu u radosti sa svojim porodicama, a bolesnima poželeo ozdravljenje.

- Muslimani danas obavljaju najvažniji obred hadža: borave na Arefatu. I oni na tome odabranom mestu, i mi u našoj domovini, i muslimani širom sveta, iščekujemo sutrašnji dan - rekao je Jusufspahić.

Prema njegovim rečima, danas i večeras njihove porodice i njihove domove polako obuzima radost bajrama, blagost, smirenost i sigurnost koji ga prate.

- U ovim odabranim trenucima prisetićemo se da hadž doslovno znači kretanje i napor da se nešto savlada, hadž je kretanje ka Alahu, napor da se savladaju ljudska oholost, strast i pohlepa - istakao je Jusufspahić.

Muslimani se, prema rečima muftije, u vreme Kurbanskog bajrama prisećaju da je požrtvovanost sastavni deo ljudskog života i da bez truda i napora nema kretanja napred, a da bi bez kretanja čovek i ljudski rod iščezli. 

- U tom kretanju (hadžiluku) i žrtvi (kurbanu) shvatamo i čovekovu suštinu koja glasi da je čovek putnik koji se, stalno putujući iz mesta u mesto, hrabro i odlučno priprema za svoje poslednje putovanje, na Ahiret - rekao je Jusufspahić.

Dodao je da je ovih dana svedok stradanja mnogih ljudi, žena i muškaraca, a posebno dece, te da je ovo prilika da im se pomogne, da se u njihovu nevolju unesu olakšanje i radost i da na najlepši i najplemenitiji način ispune smisao hadža i kurbana.

- Molimo Alaha da našoj zemlji sačuva mir i jedinstvo među njenim žiteljima i da svako nasilje i nepravdu ukloni, te da je od zlobnika i zla zaštiti i sačuva - rekao je Jusufspahić.

- Posebno želim da kao vojni muftija čestitam svim muslimanima u Vojsci Srbije ove blagdane sa željom da nikada rata ne vide i da im sav posao bude u mirnodopskim misijama i uslovima - rekao je muftija, i pozvao sve muslimane da dođu na Bajram i sabah namaz koji će sutra biti održani u Bajrakli džamiji u Beogradu.

- Nadam se i da će država odobriti izgradnju nove džamije, prve posle nekoliko stotina godina, i očekujemo da se ta obećanja uz Božiju pomoć ispune - istakao je muftija.

On je, takođe, rekao da svim komšijama koje sutra obeležavaju Vidovdan želi svako blagostanje i jedinstvo u činjenju dobrih dela za dobrobit zajedničke kuće Srbije.

Ove godine hadž se održava od 26. juna do 1. jula, a proslava Kurban-bajrama 28. juna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike