Objavljen kalendar raspusta za 2023/2024. godinu: Manje odmora za đake u narednoj školskoj godini!

26.06.2023

10:47

0

Autor: J. J.

Prema školskom kalendaru za 2023/2024. godinu, prvi raspust đake očekuje već u novembru

Objavljen kalendar raspusta za 2023/2024. godinu: Manje odmora za đake u narednoj školskoj godini!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Od iduće školske godine, prema školskom kalendaru koji je objavljen u "Službenom glasniku", osnovci i srednjoškolci će imati dva slobodna dana manje ove godine. 

Prema školskom kalendaru za 2023/2024. godinu, prvi raspust đake očekuje već u novembru. 

Jesenji raspust

Za Dan primirja u Prvom svetskom ratu koji se praznuje neradno, đaci će imati priliku da se odmaraju pet dana, i to će biti novi, jesenji raspust, koji će trajati od srede 8. novembra do nedelje 12. novembra. Kada se prisetimo prošle godine, to nije bio slučaj prethodne školske godine, kada su đaci dobili samo jedan slobodan dan. Ipak, padao je u petak, pa su zapravo imali tri slobodna dana.

Januar sa najmanje radnih dana

Sledeći raspust je već krajem decembra, kada počinje zimski raspust. On počinje 30. decembra, kao i prošle školske godine. Ovde neće dolaziti do promena, budući da osnovci i srednjoškolci dobijaju 23 slobodna dana, računajući vikende, a raspust će trajati do 21. januara. U školske klupe đaci će se vratiti u ponedeljak 22. januara. 

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

 

Kada je reč o učenicima na teritoriji AP Vojvodine, oni će na raspust poći nedelju dana pre svojih vršnjaka u ostalim delovima naše zemlje, zbog praznovanja katoličkog Božića, ali se i vraćaju u klupe nedelju dana pre njih. Tako će na zimskom raspustu biti od subote 23. decembra do nedelje 14. januara. Za njih drugo polugodište počinje u ponedeljak 15. januara. 

Predah i u februaru

U februaru đake očekuje još slobodnih dana, zbog obeležavanja Dana državnosti - Sretenja. Ove školske godine đaci osnovnih i srednjih škola će imati jedan dan manje za odmor u odnosu na prethodnu školsku godinu. Mini-predah očekuje ih od petka 15. februara do nedelje 18. februara. Isto će važiti i za đake u Vojvodini.

Prolećni raspust

Prolećni raspust trajaće od 27. aprila do 6. maja, a prvi radni dan će biti utorak 7. maj. Što znači da će biti obuhvaćeni Praznik rada 1. maj i Vaskrs, koji bi trebalo da bude 5. maja. 

TANJUG/ JADRANKA ILIC
 

 

Najveća razlika za đake iz Vojvodine 

Đaci u Vojvodini će imati raspust iz dva dela. 

Oni će zbog katoličkog Uskrsa imati predah od četvrtka 28. marta do srede 3. aprila (sedam dana), a zatim od srede 1. maja pa do ponedeljka 6. maja šest dana). Na taj način će imati 13 slobodnih dana.

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita obaviće se 16-22. aprila 2024. godine, i to:
od utorka 16. aprila do petka 19. aprila 2024. godine, elektronskim putem preko portala Moja srednja škola; u petak 19. aprila i ponedeljak 22. aprila 2024. godine, neposredno u matičnim osnovnim školama i neposredno u srednjim školama u kojima je organizovano polaganje prijemnih ispita.

Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2024/2025. godinu 

Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2024/2025. godinu biće organizovani u periodu od 10. do 19. maja 2024. godine, i to za upis u: srednje muzičke škole; srednje baletske škole; umetničke škole likovne oblasti i na obrazovne profile u oblasti umetnosti; odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku; odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za fiziku; odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku; odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost; odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju; odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju; odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke (ispit iz srpskog/maternjeg jezika i književnosti i ispit iz stranog jezika); srednje škole u kojima se deo nastave odvija na stranom jeziku.

Prijem sportske dokumentacije za kandidate za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport održaće se u subotu 8. juna i ponedeljak 10. juna 2024. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike