Srpski tinejdžeri otkrili novu drogu SNUS

17.09.2020

11:43 >> 13:25

0

Autor: M. I.

Deca je sve više koriste, a može da izazove

Srpski tinejdžeri otkrili novu drogu SNUS
Copyright Pixabay/abvrockgroup

Među srpskim tinejdžerima zavladala je nova, opasna droga SNUS, koja spada u koncentrat nikotina, a kako stručnjaci upozoravaju, može da bude uzrok raka, jake agresije i gubitka pamćenja.

Član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović kaže da je mafija našla kako da na jeftin način proda taj proizvod tinejdžerima:

– Oni mogu da daju dva evra za ovo. Duvanska industraija ima mnogo otpada, a mafija to preuzme i od toga pravi koncentrat nikotina, u koji da bi održao ubacuje mnogo hemije. To je otprilike pet puta jače nego nikotin, pa mladi upotrebljujući to, prave isti efekat kao kokain. Mladi stavljaju taj prah ispod usana i slično, doživljavaju neku vrstu euforije kao kokain, izuzetno je štetan – rekao je Nicović. za TV Pink.

Kako kaže, to je veliki zločin mafije, jer su napali mlade.

– Jeftino je i svaki mlad čovek može sebi to da priušti. Policija teško nalazi te vrste droge, jer se švercuje u vidu pilula ili vitamina – rekao je Nicović.

Istovremeno, Stevan Đokić, predsednik Centra za bezbednost, istragu i odbrane DB-a, navodi da je najveći problem što je ova droga dostupna tinejdžerima.

– Zabranjena je u zemljama EU. Takav duvan jedino Švedska proizvodi, jer nije bila u EU kada su ga zabranili. Zabranjen je u Rusiji, a poslendjih par godina kod nas je dolazio sa teritorije Bosne i Hrvatske – rekao je Đokić.

Kako kaže, može se legalno kupiti u specijalizovanim prodavnicama.

– U njemu postoji 28 kancerogenih supstanci. Veoma je specifična stvar. Godišnje se u svetu pojavi oko 50 novih droga, ide se na to da bude dostupno – rekao je Đokić.

Dodaje da ovo mora da dođe na lisu zabranjenih supstanci, jer, ističe, ovo pored raka izaziva jaku agresiju i gubitak pamćenja.

Kako kaže, mladi ne razmišljaju o posledicama, i dodaje da ovo izaziva još veću zavisnost od duvana.

Sa druge strane, kako je za RTS navela dr Ika Pešić, članica Nacionalne komisije za kontrolu duvana, duvanska industrija je tu vrstu duvana promovisala kao nešto što je manje štetno, manje opasno i da je sredstvo za odvikavanje od pušenja.

-A, ništa od toga nije tačno, jer su studije pokazale potpuno suprotno – navela je ona i dodala:

-Posle otprilike tri godine kontinuirane upotrebe može da izazove rak usne duplje, a posle pet godina sigurno izaziva, zatim rak grla, ždrela, želuca i pankreasa. Pored toga, vrlo je opasan za kardiovaskularni sistem, jer ima jako visoke koncentracije nikotina – kazala je ona.

Objašnjavajući vrstu zavisnosti, ona je objasnila da je, ako ne i veća, nego kod ostalih dimnih duvanskih proizvoda, jer je mnogo veća koncentracija nikotina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Pink/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike