Epidemiolozi upozoravaju: Koronavirus će širiti srednjoškolci u prevozu ako maske ne nose stalno i pravilno

18.09.2020

08:41 >> 16:04

0

Jedan od predloga da se to spreči jeste da se deci snimi film o širenju koronavirusa

Epidemiolozi upozoravaju: Koronavirus će širiti srednjoškolci u prevozu ako maske ne nose stalno i pravilno
trola gsp gsb - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Srednjoškolci koji se voze autobusima GSP-a do svojih škola, jedna su od opasnosti za širenje koronavirusa.

Barem tako ispada, jer je reflektor ranije na tu decu uperio dr Predrag Kon, epidemiolog i šef Kriznog štaba, koji je naglasio da ga brinu beogradski srednjoškolci koji, u, najvećem broju slučajeva, koriste GSP jer moraju da putuju do svojih škola.

Pixabay

Isto misli i prim. dr Radmilo Petrović, jedan od naših najboljih epidemiologa, vakcinologa i virusologa, koji, za „24sedam“, kaže da bi problem rešile kazne.

Ali idemo redom.

Dr Predrag Kon otkrio je, prema objavljenim informacijama, da su kamere postavljene u GSP-u pokazale da veliki broj učenika srednjih škola ne poštuje mere:

– Voze se u prevozu bez maski, što se tačno vidi u vreme kada oni kreću u školu, jer idu po smenama – rekao je dr Kon i dodao:

– Potrebno je ukazivati učenicima na to zašto je važno da nose zaštitne maske, jer je primetno da ih veliki broj njih ne nosi u javnom prevozu, gde je veća mogućnost za širenje virusa – objasnio je šef Kriznog štaba, i dodao:

– Moramo da nađemo način kako da objasnimo učenicima srednjih škola zašto se uopšte nose maske u ovoj situaciji. I, bez obzira na to što se čini da oni to razumeju, treba im vrlo slikovito približiti šta se sve dešava zbog toga – rekao je dr Kon.

Potreban je film

Njegov kolega, prim. dr Petrović, apsolutno shvata problem, navodeći da mnogi, uključujući i učenike srednjih škola, ne nose maske u javnom prevozu, ali ni na drugim mestima.

– Čak i oni koji ih nose to rade nepravilno. Maske su im ispod nosa ili brade. Samo da se vidi da je imaju. S druge strane, maske moraju da se nose stalno i pravilno – priča on.

Kako naš sagovornik dodaje, trebalo bi učenicima koji putuju javnim prevozom objasniti kako da se zaštite od virusa.

– I to bi trebalo činiti često. U školama. Predložio bih da se snimi neki film u kojem će se videti kako se šire takozvane Fligeove kapi, koje izlaze iz respiratornog trakta tokom pričanja, pevanja, smejanja…, a koje su odgvorne za prenošenje virusa sa jedne na drugu osobu. Uz to, i kako se zaštititi od toga – objašnjava on, i dodaje da bi u tom filmu trebalo da se prikaže kakav je virus.

– Naš čovek, ako ne vidi to nešto što ga napada, misli da to ne postoji, što je i situacija u vezi sa aktuelnim virusom. On je nevidljiv, ali postoji. Zabrinjavajuće je to što naša deca ne znaju osnovne principe zaštite. Treba pravilno da peru ruke, da drže odstojanje – savetuje naš sagovornik.

Kazne, kazne, kazne

Kako je prim. dr Petrović naveo, u mentalitetu naših građana je da ne poštuju zakone ukoliko sankcije ne postoje.

– Trebalo je još u prvom naletu koronavirusa, tokom prvog talasa epidemije u proleće, da se uvedu sankcije, a ne preporuke. Nema preporuka za našeg građanina, samo štap on razume – izričit je taj stručnjak.

ATAImages/Stefan Tomasevic

Šarčević: Inspekcija na terenu

Ministar Mladen Šarčević otkriva za “24sedam” da su se nadležni dosad susreli i sa situacijom kada roditelj povede advokata u školu da bi rekao: „Moje dete neće masku, pa štagod!“ – Advokat ne pohađa školu, niti je on staratelj ili roditelj. On može svoje klijente da zastupa na sudu, a dete u školi mora da ima masku dok se drugačije ne naredi. Ta verzija slobode i prava na stranu. A šta ćemo kada dođe do situacije? Ko onda preuzima odgovornost? Odgovornost je na meni i ja ću sprovoditi mere koje su mi date na raspolaganje. Čitava priča se prati na dnevnom nivou i u ovom trenutku sam zadovoljan – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike