"Neka nas Bog čuva, deco, ako već sami nećemo!" Vozili smo se autobusima posle upozorenja epidemiologa da srednjoškolci ne nose maske

19.09.2020

06:00 >> 14:14

0

Autor: autor26

Deca ne reaguju na negodovanje starijih putnika

"Neka nas Bog čuva, deco, ako već sami nećemo!" Vozili smo se autobusima posle upozorenja epidemiologa da srednjoškolci ne nose maske
Copyright ATA Images/ A. K.

Autobus javnog gradskog prevoza pristiže na stanicu kod Centra „Sava“ u Beogradu. Na prednja vrata ulazi mladić bez maske, po svemu sudeći – srednjoškolac.

Sve se dešava posle upozorenja epidemiologa da ta deca ne nose zaštitu u javnom prevozu, na putu do i od svojih škola, i da je to potencijalna opasnost za širenje koronavirusa.

I tako mladić staje kraj penzionera, koji s maskom na licu i cegerom u krilu sedi tik iza vozača. Mladić se ponosno i uzdignute glave hvata za šipku, a penzioner ga ispitivački gleda.

Briga o zdravlju i džepu

– Sinko, stavi masku – reče mu starac pomalo zapovednički, a trenutak kasnije pogledi im se susretoše.

– Ne mogu. Smeta mi, vruće mi je – tenorčićem mu odgovora srednjoškolac i ponovo podiže glavu.

Penzioner, međutim, odluči da proba još jednom, pa blago okrenu telo prema mladom strancu.

– Ne kažem ti zbog sebe, već zbog tebe – priča i namešta masku.

– Čuo si da pišu kazne i da inspekcija redovno proverava autobuse, škole, domove… Ako nećeš da je staviš da sačuvaš svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih, ti je stavi da tvojim roditeljima ne uzmu iz džepa – reče starac, ubeđen da je shvaćen.

Ali mladić ponovo spusti glavu, ovoga puta nevoljno, i pogledom „napade” starca. Ostali putnici osvrću se i osluškuju. Jedni klimaju glavom u znak podrške govorniku, drugi pak kolutaju očima. Čulo se i ono naše „ccc“.

Photo: M.M./ATAImages

– Neće meni niko da uzme iz džepa – siguran je u to tinejdžer.

– A ti, deda, pobrini se za sebe. Za mene se ne sekiraj. Ti si ugroženiji – dodade i nastavi da pilji kroz prozor.

– Omladina… – reče penzioner razočarano, više samom sebi.

Trebalo je da slušate starije

Međutim, on ne izdrža da ne prozbori još koju.

– Trebalo bi da slušate starije – reče potom blagim glasom, u nadi da će u očima mladića pronaći razumevanje.

– Ali i one koji se čitav život školuju za situaciju s koronavirusom u kojoj se trenutno nalazi svet. Nismo mi toliko pametni, ali je život iza nas – maše rukama i pušta ih da ponovo padnu na ceger.

– Zar je toliko teško staviti masku? Bolje da je nosimo i budemo odgovorni, jer samo tako ćemo brže izaći iz ove noćne more. Svaki dan nas upozoravaju na televiziji stručnjaci, epidemiolozi, virusolozi… Postaju čak i dosadni. Ali činjenica je da moramo poštovati mere – starac stade s pričom u nadi da će dobiti odgovor.

Ali mladić ovoga puta ništa ne reče.

– Dobro… – naposletku penzioner odustade.

– Nek nas čuva Bog, deco, ako već sami nećemo.

Autobus je u tom času pristigao na stanicu na Zelenom vencu. Srednjoškolac u tišini istrča iz njega i nastavi svojim putem. Starac se okrenu prema prozoru, prepušten svojim mislima. Putnici pogledom ispratiše mladića i takođe se prepustiše svojim razmišljanjima. A vozač pogled na retrovizor „baca” samo kad otvara vrata.

Kakav „deža vi“.

Dr Predrag Kon

Srednjoškolci trenutno najveća opasnost

Dr Predrag Kon izjavio je ranije za medije da su kamere u autobusima pokazale da veliki broj učenika srednjih škola ne poštuje mere.

– Voze se u prevozu bez maski, što se tačno vidi u vreme kada oni kreću u školu, jer idu po smenama. Potrebno je ukazivati učenicima na to zašto je važno da nose maske – rekao je dr Kon. On je na svom fejsbuk-nalogu napisao i status koji se odnosi na sve one koji ne nose maske:

– Da li je teže nositi masku ili sahranjivati preminule od koronavirusa? – napisao je epidemiolog. Ministar prosvete Mladen Šarčević naveo je ranije za „24sedam“ da inspekcije redovno kontrolišu da li se mere poštuju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike