Prosvetari podržali đake Prve beogradske: Učenici shvatili šta treba raditi u srpskim školama i procenili situaciju ozbiljnije od odraslih

12.05.2023

20:00

0

Gimnazijalci, između ostalog, predložili niže kriterijume za izbacivanje iz škole učenika koji se neprimereno ponašaju

Prosvetari podržali đake Prve beogradske: Učenici shvatili šta treba raditi u srpskim školama i procenili situaciju ozbiljnije od odraslih
Prva Beogradska gimnazija - Copyright Printcreen/Googlemap/Profimedia

Predlog učenika Prve beogradske gimnazije uputili su javnosti nekoliko predloga kako bi se sprečila slična tragedija koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kada je ubijeno 8 učenika u čuvar škole.

Podstaknuti ovim užasnim događajem, učenici su predložili da se uradi reforma školstva iz razloga, kako su naveli, što se sve više uviđa da je vaspitanje dece od strane roditelja nešto što izostaje

Učenici su zaključili i da izostaje i sekundarno vaspitavanje dece od strane učitelja, nastavnika i profesora u školi.

Odrešiti nastavničke ruke

Gimnazijalci su zatražili i veća prava za nastavno osoblje, ali i pooštravanje kazni za učenike koji se neprimereno ponašaju, kako bi bili svesniji posledica onoga što čine.

- Samim tim tražimo i da se smanji prag tolerancije za izbacivanje učenika iz škole jer to može da odvrati učenika od pravljenja loših odluka jer je svesniji neželjene posledice. Prioritet mora da nam bude zaštita ugroženih profesora koji bivaju konstantno napadnuti pravima učenika koji pre svega ne poštuju svoje dužnosti i obaveze - piše u predlozima.

Oni su predložili i povećanje plata u prosveti kako bi se privukao veći broj studenata koji žele da ostanu u prosveti i uče našu decu.

24sedam/Jelena Nikolić
Građani tuguju za poginulima u OŠ Vladislav Ribnikar

 

Učenici su naglasili i važnost predmeta poput likovne i muzičke kulture i fizičkog vaspitanja. 

- U današnje vreme kada su deca previše za telefonima, tabletima i ostalim uređajima, izuzetno je važno podsticati kreativnost i fizičku aktivnost kao način da prevaziđemo sve češću agresiju kod mladih. Istovremeno bismo ih učili i strpljenju kao zapostavljenoj veštini mlađih generacija. Ovo bismo postigli povećanjem broja ovih časova i temeljnijim pristupom obrade gradiva na ovim časovima - smatraju gimnazijalci.

Časovi elementarnog znanja

Učenici predlažu i jedan univerzalni predmet koji bi decu učio elementarnim znanjima za koje se očekuje da će sami naučiti, a na tim časovima bi bilo reči o izgradnji međuljudskih odnosa, ispravnom i pogrešnom, subjektivnom i objektivnom, izgradnji discipline, poštovanju, dužnostima pojedinca prema porodici, prijateljima i društvu i ličnom doprinosu i važnosti opšteg dobra kod pojedinca, kao i osnovnim životnim veštinama poput pripremanja hrane, zamene sijalica

- Ove časove bi mogli da drže kako razredne starešine (kao osobe koje najbolje poznaju učenike svog odeljenja), tako i pedagozi ili nastavnici građanskog vaspitanja. Važno je da se ovaj predmet brojčano ocenjuje i da na kraju školske godine on ulazi u prosek kako bi učenici bili svesni njegove važnosti kako bi temeljnije pristupili obrađivanju ovakvih tema i sadržaja - navodi se među predlozima.

ATA Images/Antonio Ahel
 

Pored toga, očekuje se uvođenje preventivnih psiholoških pregleda i razgovora za sve učenike jednom godišnje, ali i sprovođenje zakona o minimalnoj udaljenosti kladionica od školskih ustanova, kao i zabrana prikazivanja rijaliti programa i sadržaja koji promoviše nasilje, vulgarnosti i sve neprikladne sadržaje koji zahtevaju oznaku 18+ u udarnom terminu ili u toku dana kada bi takav sadržaj bio dostupan gledanju deci.

Gimnazijalci traže i zabranu programa koji promoviše ili nedolično prikazuje prostituciju, narkomaniju, silovanja, alkoholizam, nasilje, nekulturan rečnik itd. na kanalima sa nacionalnom frekvencijom. Ali i kontrolu naslovnih strana tabloida i štampanih medija – zabrana nasilja i prikazivanja neprikladnog sadržaja poput golotinje ili potresnih scena na naslovnim stranama.

Učenici zahtevaju i sankcije za sve koji koriste govor mržnje, podstiču i odobravaju nasilje u školama na društvenim mrežama i u drugim medijima,kao i zabranu promovisanja neprikladnih vrednosti kroz muziku i umetnost na javnim mestima – na primer, kroz koncerte i performanse.

Podrška prosvetara

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković podržala je ovu inicijativu učenika Prve beogradske gimnazije.

- Šta da kažem kada su i učenici shvatili šta treba raditi u srpskim školama, vrlo dobro procenili situaciju i ozbiljnije od odraslih shvatili šta treba raditi! - rekla je ona za 24sedam.
Jankovićeva kaže da imamo Savet protiv nasilja u školama još od 2019. godine, a da se on sastao samo jedanput! 

24sedam/Katarina Mihajlović
Jasna Janković

Na pitanje da li bi bilo izvodljivo davanje većih ovlašćenja nastavnom osoblju, koje predlažu učenici Prve beogradske gimnazije, Jankovićeva je upitala kontrapitanjem.

- Ne znam šta to znači? To znači da čoveka pustimo da radi svoj posao i da jednostavno vaspitava decu! A vaspitanje dece apsolutno nije da vi dete samo hvalite. Vi sada ne smete učenika niti da ukorite, niti da izbacite sa časa... a treba sa njim nekako da radite. Kako je to moguće? Pa, nije moguće - objašnjava ona.

Janković kaže da su veća ovlašćenja širok pojam i treba definisati šta to znači.

- Sigurno niko nije mislio da dete treba da kleči na kukuruzu, nego je mislio da treba dete da ukori kada ne radi kako valja - objasnila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike