Pušači, postoji razlog zašto vam se cigarete same gase!

10.05.2023

13:28

0

Autor: 24sedam

Sve više pušača se u poslednje vreme žali na činjenicu da im se cigarete same gase. Problem nije, kako se prvobitno mislilo u kvalitetu duvana.

Pušači, postoji razlog zašto vam se cigarete same gase!
pexels-basil-mk-247040 - Copyright Pexels

Novi Pravilnik o utvrđivanju liste standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda stupio je na snagu ove godine u Srbiji, a sa njim i nova obaveza za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda - obaveza korišćenja samogasivog papira na svim cigaretama.

Od 1. januara 2023. godine sve cigarete koje se proizvode ili uvoze u Srbiju moraju biti proizvedene sa samogasivim cigaretnim papirom. To znači da se na tržištu mogu naći samo cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim pre nego što izgore celom dužinom.

Iako ova promena može smetati nekim pušačima koji su navikli na druge vrste cigareta, drugima, poput radnika u trafikama koji puš-pauzi zaustavljaju kad god novi kupac naiđe, cigarete koje se same gase su dobrodošle jer traju duže.

Za razliku od običnih cigareta, samogasivi papir ima pojačanja na određenim mestima s unutrašnje strane cigaretnog papira koja mu omogućuju da slabije propušta vazduh i žar cigarete kad dođe do jednog od tih prstenova ugasi se zbog nedostatka kiseonika, ukoliko se cigareta ne konzumira.

Ova promena je deo procesa usklađivanja sa standardima Evropske unije, sa ciljem da se smanji mogućnost požara izazvanih neugašenom cigaretom na minimum. One cigarete koje ne ispunjavaju nove standarde, mogu se naći u maloprodajama do isteka zaliha isključivo ako su nabavljene pre 1. januara 2023.

Kao što je navedeno, zamena običnog cigaretnog papira samogasivim ne utiče na ukus cigareta, a ova promena je jedan korak ka većoj bezbednosti pušača i njihove okoline.

Pixabay
 

Da li je štetno paliti jednu istu cigaretu više puta?

Paljenje iste cigarete više puta može biti štetno po zdravlje, iako nije tako štetno kao aktivno pušenje cigarete. Paljenjem cigarete, duvan se zagreva i stvara se dim koji sadrži mnoge štetne materije poput katrana, ugljen-monoksida i drugih hemikalija koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme poput raka, bolesti srca i pluća.

Kada se cigareta ugasi, u njemu ostaje zagrejani duvan koji nastavlja da ispušta štetne hemikalije. Kada se cigareta ponovo zapali, te hemikalije se ponovo aktiviraju i stvaraju još više štetnih materija. Stoga, ponovno paljenje iste cigarete može povećati količinu štetnih hemikalija koje se udahnu, što može povećati rizik od zdravstvenih problema.

S druge strane, jednom zapaljena cigareta koja se sama ugasi zbog samogasivog papira se ne smatra opasnom za ponovno paljenje, jer će se sama ugasiti ako se ne povlači dim. Međutim, čak i sa samogasivim papirom, nije preporučljivo ponovno paliti istu cigaretu zbog mogućnosti nakupljanja štetnih materija u duvanu – navodi se u svetskim istraživanjima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike