Adrijana je tokom korone postala mama, odlučila da napusti posao i sledi svoj san: Pročitajte kako je najlepša bajka postala java

26.03.2023

14:43

0

U trenutku kada je možda najpametnije bilo "primiriti se, čekati i videti šta će biti sutra, ušuškan u svoju zonu komfora", ona je odlučila da napusti svoj posao u turizmu

Adrijana je tokom korone postala mama, odlučila da napusti posao i sledi svoj san: Pročitajte kako je najlepša bajka postala java
Copyright Foto: Privatna arhiva/Ustupeljena fotografija

Te 2020. godine jedna Adrijana, turistička radnica, zaljubljenica u knjige i putovanja, čekala je dolazak svoje devojčice.

Zamišljala je sreću, cveće, poljupce, igre koje će joj pokazati, priče i pesme čitati, družiti se sa drugarima...ipak prve nedelje te godine donele su nam borbu sa tada nepoznatim virusom, bolne trenutke, nedostajanja i rastanke koji će uslediti.

Drugog dana proleća postala je mama jedne predivne Julije, korona je bila u punom jeku, a upravo u toj strepnji i neizvesnosti, baš kako to uvek biva, oslobodio se jedan san i krenuo da postaje stvarnost.

 - Tokom izolacije, mučile su me misli da li naša beba oseća paniku i neizvesnost kao i mi, a jednog dana sam pomislila "Uopšte nije lako roditi se". I tako je nastala pesmica. Ostale su se same nizale, jer kao da sam prvom probila neki nevidljivi čep - za 24sedam priča Adrijana Jevtić, autorka knjige "Bebina riznica".

Privatna arhiva/Ustupljene fotografije
 

U trenutku kada je možda najpametnije bilo "primiriti se, čekati i videti šta će biti sutra, ušuškan u svoju zonu komfora", ona je odlučila da napusti svoj posao u turizmu, okrene se pisanju i nekoliko meseci kasnije izdala je svoje prvo autorsko delo.

Stvorila je svojevrstan spomenar sastavljen od svih uspomena na prvi kontakt bebe sa roditeljima, porodicom, puzanje, prohodavanje, prve reči, zubiće...sve one zgode i nezgode kroz koje roditelji prođu s mališanima od rođenja pa do prve godine - smestila je u Riznicu.

Deca najslađa i najzahtevnija publika

Spontano je došla ideja pravljenja kreativne radionice za decu sa temom "Bebine riznice" gde su mališani pored čitanja pesmica mogli da uživaju u pravljenju bebe od plastelina, ukrašavanju bodića i portikle za bebu, crtanju, bojenju, presvlačenju lutaka...

Odziv je bio fenomenalan, provod nezaboravan, a utisci pozitivni. 

- Deca su najiskrenija publika, odmah na licu im se može videti da li im je dosadno ili zabavno - priča nam Adrijana.

- Zbirka nije o mojoj ćerki iako je bila ozbiljna inspiracija. Svi smo jednom bili bebe, zar ne? Zato se u njoj pronalaze i dečaci i devojčice, i tate i mame, i bake i deke. Ovo je prava riznica nežnosti za celu porodicu - otkriva nam ona.

"Nije lako, ali ako je san - vredi"

"Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova". Izjavu Eleonore Ruzvelt potvrdila je i ova mlada mama, "nepopravljivi sanjar sa glavom u oblacima" i, kako za sebe još kaže, večito dete i romantik.

Privatna arhiva/Ustupljene fotografije
 

Izaći iz ušuškanosti i sigurnosti, upustiti se u nepoznato, nekad i surov svet, hrabra je odluka, a Adrijana nam otkriva da se ne kaje uprkos velikim ulaganjima u svakom smislu.

- Ukoliko je to vaš san, verujem da ćete kopati i rukama i nogama da ga ostvarite, samo verujte u sebe - dala je savet "iz prve ruke" našim čitaocima.

"Vetar u leđa dala jedna druga knjiga"

Na neki način, vetar u leđa za ovaj poduhvat Adrijani je dala zborka "Dnevnik jednog proleća - 78 dana", gde je kao priređivač sakupila preko sto sećanja ljudi koji su tokom bombardovanja bili deca i tinejdžeri.

 

 

U to vreme radila je u jednom hostelu (posao kom je odlučila da se ne vraća posle porođaja), odakle je istraživala, pričala, beležila...a čak i taj potresni period iz naših života, ona je predstavila kroz najčistiji pogled - dečiji. 

Knjige su mogle da se naruče direktno preko njenog profila na Instagramu, a i u knjižarama.

Ovde, kaže Adrijana, nije kraj. Svašta nešto se “krčka” u njenoj maštovitoj i kreativnoj kuhinji.

U međuvremenu je postala i mama jedne Ružice, pa se čini da će inspiracije za priče i pesme o zgodama i nezgodama biti i to na pretek.

- Imam 16 spremnih novih pesmica sa friškim avanturama za sledeću dečiju knjigu. Kako sam se oprobala i u osmišljavanju i sprovođenju kreativne radionice volela bih da sa tim i nastavim i da mališane kroz igru učim da je knjiga prijatelj – rekla nam je ona.

I na kraju ponovila – sanjajte i verujte u sebe. A, onda – svaki san postaje java. Neko to od gore vidi sve i posloži kockice kako treba

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike