Marković: Sretenje je mnogo više od Ustava i Prvog srpskog ustanka

15.02.2023

21:35

0

Nijedan narod u Evropi nije uspeo sam da se oslobodi od vlasti velike sile pogotovo tako strašne i surove kao što je bilo Otomansko carstvo u fazi raspadanja

Marković: Sretenje je mnogo više od Ustava i Prvog srpskog ustanka
Predrag Marković - Copyright RTS printscreen

Sretenje je od mnogo većeg značaja za srpsku istoriju od Prvog srpskog ustanka i Ustava, izjavio je danas istoričar Predrag Marković i naglasio da događaji vezani za Sretenje imaju značaj za evropsku i svetsku istoriju.

"Srbi su prvi mali narod koji se oslobodio od velikog carstva, oni su borbu za oslobođenje počeli pre Grka. Grci su ranije stekli formalnu nezavisnost, ali od toga ne bi bilo ništa da Srbi pre toga nisu napravili Prvi srpski ustanak", rekao je Marković gostujući na TV Tanjug.

Srbi su, kako je naglasio, narod prvi istočno od Rajne koji je dobio demokratski ustav u Evropi.

"To su događaji koji imaju značaj za evropsku i svetsku istoriju", rekao je Marković i naglasio da je pored srpskog naroda samo još jedan mali narod na svetu - narod Hatija, uspeo da se oslobodi od velike svetske sile.

Kako je naglasio, nijedan narod u Evropi nije uspeo sam da se oslobodi od vlasti neke velike sile pogotovo tako strašne i surove kao što je bilo Otomansko carstvo u fazi raspadanja.

Na pitanje li prepoznajemo žrtvu te generacije koja je iz Marićevića jaruge krenula u borbu za opstanak i posle tri decenije donela jedan od najmodernijih ustava, Marković kaže da je sve to dokaz koliko je naš srpski narod bio napredan.

"Bio je sateran u jarugu, da se vidi kako će preživeti, a već sledeća generacija je donela francuski ustav kakav nigde nije postojao. Za tri decenije srpski narod je postao narod koji je bio u stanju da primeni najveće demokratske standarde koji su tada postojali na svetu", naveo je Marković.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike