Izdvojeno pet miliona evra za nabavku: Bolnice u Srbiji dobiće nove skenere i angio-sale

19.10.2020

09:47 >> 21:36

0

Autor: Jovana Vrećo

Ministar zdravlja rekao da su angio-sale u pojedinim ustanovama morale da budu obnovljene jer su stare između 10 i 15 godina

Izdvojeno pet miliona evra za nabavku: Bolnice u Srbiji dobiće nove skenere i angio-sale
Copyright Tanjug/ Nikola Anđić

Ministarstvo zdravlja je izdvojilo pet miliona evra za nabavku 11 skenera i pet angio-sala, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, posle sastanka sa direktorima zdravstvenih ustanova.

Skenere će dobiti KBC Zvezdara, KC Kragujevac, Opšta bolnica Valjevo, zdravstveni centri Negotin i Užice, Opšta bolnica Ćuprija, Zdravstveni centar Vranje, Opšta bolnica Loznica, ATD Beograd, kao i KCS, i to jedan za Polikliniku i jedan za Urgentni centar.

Angio-sale “idu” u Klinički centar Kragujevac, KBC Zvezdara, Specijalnu bolnicu “Sveti Sava”, Opštu bolnicu Valjevo i KC Srbije, rekao je Lončar.

Ministar je rekao da su urađene analize i da su skeneri bili stari od 12 do 17 godina, da su se često kvarili i bili van funkcije, čekajući servis.

Tanjug/ Nikola Anđić

Napomenuo je da je Ministarstvo danas prebacilo novac bolnicama, a da je sa direktorima postignut dogovor o tome da sprovedu proceduru nabavke u najkraćem mogućem roku, kako bi za mesec i po ili dva oprema bila stavljena u funkciju.

– Dogovorili smo se da se u međuvremenu obezbedi prostor i obuči kadar za rad – rekao je ministar, i dodao da će nabavka biti sprovedena transparentno.

Kako kaže, i angio-sale u pojedinim ustanovama su morale da se obnove, jer su stare između 10 i 15 godina.

Tanjug/ Nikola Anđić

Dok se sprovodi nabavka, kako kaže, prostor i kadar moraju biti pripremljeni.

– Ne sećam se da se u Srbiji desilo da u danu donesemo odluku da kupimo 11 skenera i pet angio-sala. Procenjena vrednost opreme je pet miliona evra – rekao je Lončar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike