Ðorđević povodom Međunarodnog dana starijih osoba: Država će nastaviti da unapređuje njihov položaj

01.10.2020

11:47

0

Autor: Jovana Vrećo

On je naveo i da se najstarijim sugrađanima, uz jednokratne pomoći, svake godine odvaja 0,1 odsto prihoda PIO fonda, za njihov društveni standard, te da je o

Ðorđević povodom Međunarodnog dana starijih osoba: Država će nastaviti da unapređuje njihov položaj
Copyright Printscreen / YouTube

Država će nastaviti da unapređuje položaj starijih osoba, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, uz ocenu da je resorno ministarstvo tokom epidemije virusa kovida-19 pokazalo odgovornost i brigu o najstarijim sugrađanima.

On je na konferenciji za medije povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba, rekao da će se u budućem periodu raditi dva velika kapitalna projekta, od kojih se jedan odnosi na rekonstrukciju najvećeg doma za stare “Bežanijska kosa” u Beogradu.

– Očekujem posle pandemije da se taj projekat nastavi – poručio je Ðorđević i dodao da se u ovoj godini očekuje i izmena Zakona o socijalnoj zaštiti.

Omogućene penzionerske kartice

On je naveo i da se najstarijim sugrađanima, uz jednokratne pomoći, svake godine odvaja 0,1 odsto prihoda PIO fonda, za njihov društveni standard, te da je ove godine izdvojeno 513,66 miliona dinara.

Ministar je dodao i da su omogućene i penzionerske kartice, ali i da dalje postoji problem sa diskriminacijom najstarijih.

– Naša aktivnost je da najmlađe uputimo na najstarije. Razgovarao sam sa gradonačelnikom Beograda, ali dao ponudu i drugim gradovima da se tamo gde postoje ustanove socijalne zaštite, u blizini sazidaju i obdaništa i da deca budu blizu tih najstarijih – rekao je Ðorđević.

Istakao je da Ministarstvo za rad podstiče lokalne samouprave da ukažu šta bi trebalo od usluga za stare da se dodatno razvije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike